“Ilma arenguta sport sureb,” ütleb Jüri Tamm. “Ma ei taha siin idealiseerida, et nüüd Tamm on kõige targem ja et see mis nüüd tehtud on, on halb.”

Tamme häirib, et Eesti sport on nii tihedalt poliitikaga seotud. See, et alaliite juhivad asjasse puutumatud poliitikud, teevad spordialad poliitiliseks vahendiks ja ei keskenduta spordi arendamisele.

“Meil ei ole mitte mingit muud mudelit, kui kaasata spordialaliitude juhtimisse linnapeasid, Riigikogu aseesimehi, ja ministreid. Seda mujal maailmas pole. See on väga ainulaadne.
Näiteks Indias olid neli-viis ministrit spordialaliitude juhid. Lõppes see sellega, et rahvusvaheline olümpiakomitee keelas Indial osalemise olümpiamängudel. Nii kauaks, kuni asjad pole paika saadud. Ma ei tahaks nüüd rääkida, et Eestil on selline risk olemas, aga ma tahaks öelda, et midagi peaks muutma. Kõikidele poliitikutele meeldib väga olla spordilähedane, sest see on popp. Ja sa saad ka reaalselt midagi ära teha ning valijaid juurde võita.”

Poliitikud on juhtimises möödapääsmatud, aga kuna EOK juhi valimine otsustati teha ära kohe, siis ei saa presidendiks kandideerida näiteks paljude soosik Gerd Kanter, kes valmistub ette hooajaks.

“Mul on väga kahju, et Gerd Kanter ei saa kandideerida EOK presidendiks. Me võime ju kuluaarides naeruvääristada sportlasi, et kui vanajumal jagas mõistust, siis sportlased olid trennis, aga diskussiooni avardamiseks ja sportlaste nägemuse kaasamiseks oleks väga oluline, et EOK kandidaadid mingitel etappidel oleksid ka endised tippsportlased.”

Viimastel aastatel pole Jüri Tamm Eestis pildil olnud, sest on tegelenud spordipoliitikaga Ukrainas ja Euroopas. Ukrainas juhtis ta kolm aastat sealset olümpiakomitee kantseleid, mille ülemus oli legendaarne teivashüppaja Sergei Bubka.