Eesti Olümpiakomitee spordidirektor Martti Raju avaldas heameelt Audentese spordigümnaasiumis perioodil 2020–2035 uue riikliku koolitustellimuse alusel algava tsükli üle, mis annab noortele sportlastele senisest paremad võimalused hariduse omandamiseks, treeninguteks ja tugiteenuste ulatuslikumaks kasutamiseks. „Audentese spordigümnaasium on meie spordi kasvulava ja eeldame, et siit kasvavad tulevased tipud. Koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumiga on noortele tagatud efektiivne õppe-, treening- ja tugiteenustesüsteem ning tänu sellele on Audentesest järkjärgult kujunemas üks osa areneva Team Estonia järelkasvu strateegiast,“ ütles Raju.

Audentese spordigümnaasiumi direktor Priit Ilveri sõnul hindavad noorsportlased kõrgelt Audentese pakutavat kvaliteetset haridust ja treeningvõimalusi.

„Sealjuures on eriti hea meel, et uue hankelepingu raames saame pakkuda oma õppursportlastele senisest oluliselt efektiivsemalt saavutusspordi tegemiseks vajalikke tugiteenuseid. Kõige olulisem muudatus toimub varasemaga võrreldes meditsiinilise teenindamise ja toitlustamise tingimustes, sealjuures saab suure kaalu vigastusi ennetav tegevus: lihashooldus, füsioteraapiline tugi, tervisekontroll kaks korda õppeaastas ja palju muud. Toitlustuse poolelt lisandub neljas toidukord ning õppursportlaste menüü on disainitud katma päevase energiavajaduse 3600–4800 kcal piires. Süsteemi üks suurim muutus võrreldes lõppeva riigihankelepinguga on see, et enam ei tööta treenerid lepinguga alaliidu juures, vaid on nüüd otseselt Audentese spordigümnaasiumi lepingulised töötajad,“ rääkis Ilver.

Kokku alustab täna Audentese spordigümnaasiumis kooliteed Tallinnas 172 ja Otepääl 45 õppursportlast, sealhulgas 10 e-õppes haridust omandavat sportlast. Spordigümnaasiumi ridadega liitus alanud kooliaastal uutena Tallinnas 59 ning Otepääl 11 uut õpilast.

Tallinnas õpivad sportlased põhialadest judo, kergejõustiku, korv-, käsi- ja võrkpalli, laskmise, lumelaua, maadluse, tennise ja ujumise spordierialal. Lisaks on esindatud ka iluvõimlemine, saalihoki, sõudmine, sulgpall, triatlon ning vehklemine. Spordigümnaasiumi Otepää koolis alustasid uut kooliaastat murdmaasuusatajad, suusahüppajad, kahevõistlejad, laskesuusatajad, jalgrattasportlased ja orienteerujad.

Audentese spordigümnaasiumis töötab õpetajate kõrval ka suur treenerkond – igapäevaselt Tallinnas 15 ja Otepää filiaalis 6 treenerit, kellel kõigil on vähemalt treenerikutse kuues tase.

Audentese spordigümnaasium aitab noorsportlastel ühendada sporti ja õppimist, luues soodsad eeldused paralleelselt haridustee omandamiseks ning kõrgete sportlike tulemuste saavutamiseks. Päevakava on koolis korraldatud selliselt, et sportlasel on võimalik õppetöö kõrvalt treenida kaks korda päevas. Audentese õppursportlaste seas on arvukalt oma vanuseklassi rahvusvaheliste tiitlivõistluste medaliste, samuti on kõrge medaliga gümnaasiumilõpetajate arv – eelmisel õppeaastal teenisid silmapaistvate õpitulemuste eest kuldmedali 5 ning hõbemedali üks sportlane, sellele eelneval õppeaastal teeniti välja koguni 9 kuld- ja 3 hõbemedalit. Tippspordi kallakust tulenevalt pakutakse lisaks üldhariduslikele ainetele spordieriala, sporditeooriat ja treenerikoolitust. Lõpetaja saab võimaluse omandada ka abitreeneri kutse.

Audentese spordigümnaasiumisse sisseastumisel arvestatakse noorsportlase sportlikke eesmärke, seniseid spordisaavutusi ja õppeedukust. Audentesesse pääsevad sportlased valivad välja Eesti Olümpiakomitee ja Audentese spordigümnaasium koostöös spordialaliitudega.

Spordigümnaasiumi on lõpetanud paljud Eesti tippsportlased, näiteks maadlejad Heiki Nabi ja Epp Mäe, kergejõustiklased Ksenija Balta, Mikk Pahapill, Janek Õiglane, Marek Niit ja Roman Fosti, sumomaadleja Kaido Höövelson (Baruto), jalgratturid Tanel Kangert ja Rein Taaramäe, laskesportlane Peeter Olesk, tennisist Anett Kontaveit, võrkpallur Robert Täht, korvpallurid Gregor Arbet ja Indrek Kajupank, sulgpallur Raul Must ning paljud teised.

Konkursi läbinud õppursportlaste koolitamist, majutust ja toitlustamist Audentese spordigümnaasiumis rahastab Haridus- ja Teadusministeerium.