"Täna otsustas enamus WADA täitevkomitee liimeid taastada RUSADA liikmelisuse," sõnas WADA president sir Craig Reedie. "RUSADA allutati kindlatele tingimustele, mille määras kokkulepitud protsessi käigus agentuuri iseseisev uurimiskomisjon."

"Otsusega seati paika kindel ajamäär, mille jooksul peab WADA-l olemas olema juurdepääs Moskva laborite andmetele ja proovidele. Kui tingimustest kinni ei peeta, siis toetab WADA täitevkomitee iseseisva uurimiskomisjoni soovitust RUSADA-lt liikmelisus ära võtta."

Venemaa agentuuri RIA Novosti allika väitel olid enamus otsuse poolt. "Vaid vähesed olid selle vastu," teatas allikas. Portaali insidethegames.biz andmetel hääletasid 12-st liikmest 9 otsuse poolt, kaks olid vastu ning üks jäi erapooletuks.

Norralannast WADA asepresident Linda Helleland oli enne hääletust avalikult lubanud, et kavatseb anda vastuhääle RUSADA liikmelisuse taastamisele.

Kes langetasid tähtsa otsuse?

WADA täitevkomiteesse kuulub 12 liiget eesotsas president Sir Craig Reedie (Suurbritannia) ja asepresidendi Linda Hofstad Hellelandiga (Norra). Ülejäänud liikmed tulevad veel Tšehhist, Slovakkiast, Šveitsist, Türgist, Itaaliast, Aafrika Liidust, Poolast, Dominikaani Vabariigist, Jaapanist ja Uus-Meremaalt. Nende seas on nii rahvusvaheliste spordialaliitude presidente kui ka riikide kultuuri- ja spordiministreid. Sellise koosseisu tingib põhimõte, et täitevkomitees oleks võrdselt esindatud spordiliikumine ja avalik sektor.

EELLUGU:

WADA teatel soovitas nende vastav uurimisrühm RUSADA volitused taastada, sest Venemaa spordiministeerium on täitnud kõik neile esitatud nõudmised.

Venemaa on nõustunud nii Richard McLareni juhitud uurimisraporti tulemustega, võttes dopingurikkumiste süü avalikult omaks, kui ka lasknud inspekteerida Moskva antidopingulabori tööd.

RUSADA tegevus peatati 2015. aastal, kui selgus, et Vene föderaalne julgeolekuteenistus oli otseselt sotud Venemaa sportlaste dopinguproovide manipuleerimisega.

WADA täitevkomitee koguneb 20. septembril ning siis taastatakse ilmselt ka RUSADA volitused.

RUSADA tunnustamine võib ühtlasi tähendada, et Venemaa liikmesus taastatakse ka rahvusvahelises kergejõustikuliidus (IAAF) ja rahvusvahelises paraolümpiakomitees (IPC).