Olümpialt hõbeda ja pronksi teeninud Tõnu Endrekson (40) pidi kindlasti tänavu lõpetama. Nüüd jääb ta aga vastuse võlgu. „Ma ei ole selle peale nüüd mõelda jõudnud, peab natuke asja seedima,” kostis Endrekson. „Väga suur üllatus see otsus enam polnud. Mis seal ikka vihane olla või... Peaasi, et see viirus mööda läheks. See on kõige tähtsam. See on elu ja surma küsimus, olümpia on selle kõrval köömes. Sporti saab hiljem ka teha, kaotatud elu aga enam tagasi ei saa.”

Samuti lõpetamise mõtteid mõlgutanud olümpiapronksi Allar Raja (36) sõnul on nüüd tuleviku osas palju segast, aga päris nõnda ta sporditeed lõpetada ei sooviks. „Hakkasin jah vaikselt tundma, et nüüd vist aitab. Aga viimased pool aastat on olnud mõnus harjutada, sisekliima meeste vahel on olnud hea ja kõik on jõudnud oma isikliku parima seisu lähedale. Natuke oleks kahju, kui keegi sedasi sinu eest karjääri lõpetamise otsuse teeb. Kui meil võimalus jääb (Eesti sõudjad ei olnud veel olümpiakohti lunastanud, vaid pidid lootma viimase katsevõistluse peale – M. R.), siis hetkel oleksin küll valmis kaasa tegema ja võitlema koha eest paadis.”

Küsimusi on muidugi palju: kas tiim ja rahastus säilivad? Kuidas toimub olümpiale kvalifitseerumine?

Mis tundeid see otsus sinus tekitab? "Arvan, et see on hea uudis antud kontekstis," vastas Raja. "Olümpiamedali väärtus võinuks devalveeruda. Mõni riik poleks kohale tulnud ja piisanuks paaris nakatunust, kui kogu asi võinuks lappesse minna. Meil olnuks üldse keeruline, sest olime Itaalis laagris ja paadid ja varustus jäi sinna maha. Eestis on praeguse ilmaga üsna keeruline harjutada. Usun, et meie sõudetiim võib kokkuvõttes võita. Saime ajalist võitu, uue treeneri mõttes samuti."

Raja sõnul oli ta juba viimased üks-kaks nädalat sellel lainel, et see nii läheb. "Oli tunda ka oma olekust, et teed trenni, aga natuke juba lased nagu jalga sirgu ka," tunnistas ta. Endrekson kinnitas, et päris tühja tunnet pole sisse tulnud. "Seda mitte, eks trenni lähen ikka," arvas vanameister.