Veerand miljonit pealtvaatajat Thames’i kaldapealseil ning ligi 6 miljonit otseülekande jälgijat teavad, miks. Peapõhjusteks saab lugeda Inglismaa akadeemilise sõudmise pikki traditsioone ja juuri ning ülimat kaasahaaravust, mida mõõduvõtt, sageli oma ootamatusega, pakkuda suudab, vahendab Eesti Sõudeliidu koduleht.

Tänavune võistlus läheb ajalukku, sest mitte kunagi varem pole ükski eestlane The Boat Race’i kaasa löönud. Pärnakas Meelis Lootus osales mõned aastad tagasi küll Oxfordi reservpaatkonnas, kuid nüüd näeme naiste võistluse põhipaadis kaasa tegemas tallinlast Elo Luike.

Oxfordis doktorandina sotsiaalantropoloogiat tudeeriv Luik on põnev kuju, sest jõudis sõudmise juurde tavatult hilja – alles 23-aastasena.

Kuidas nii juhtus, et sattusid kultuslikul spordisündmusel kaasa lööma?

Jõudsin karussellile täiesti juhuslikult. Läksin Oxfordi puhtalt akadeemilistel põhjustel. Esmalt seisin õpingukoha valiku eest, sest kaalukausil oli ka Cambridge. Valisin Oxfordi. Koheselt ilmnes, et sõudmine on seal nii kultus kui ka maffia.

Kui õpinguid alustasin, siis mind koheselt märgati ning soovitati sõudmist proovida. Põhjusi pole vaja kaugelt otsida, sest olen pikka kasvu ja sõudjaliku kehaehitusega (Elo Luik on võistluse kodulehe theboatrace.org andmetel 186 cm pikk ja kaalub 78 kg). Otsustasin proovida ja esmalt seetõttu, et sport kui hobi võiks pakkuda uusi tutvusi ning olla lihtsalt akadeemilisele elule vahelduseks. Aga kui esimest korda paati istusin, siis tundsin armastust esimesest silmapilgust.

Mis tunde tekitab teadmine, et oled maailma pikima traditsiooniga võistlusel esimene eestlane?

On huvitav mõelda, et olen võistluste varsti pea paarisaja aastase ajaloo esimene eestlane. Võib-olla Eesti tüdrukud vaatavad ning otsustavad samuti sõudma minna. Pole välistatud, et näiteks 5 aasta pärast on siin mitmeid Eesti mehi ja naisi.

Kas Eestit võistlusringkondades ikka teatakse?

Pigem on siinne elu sõudmise keskne. Inimesed teevad minu kulul päris palju nalja, sest Estonian kõlab peaaegu samamoodi nagu Etonian. Eton on teatavasti üks siinsetest elitaarsematest kolledžitest, mis andnud näiteks hariduse paljudele kuningliku perekonna liikmetele. Ajalooliselt on Oxfordi võistkondades osalenud arvukalt etonlasi ja nüüd siis jõudsime lõpuks esimene eestlaseni (viide veelkord inglise keelsele vastele „Estonian“).

Eesti pole sõuderingkondades tundmatu. Ollakse kursis, et meie neljapaadil läheb väga hästi ning inimesed teavad endiselt Jüri Jaansoni nime.