Eesti tegi tugeva tõusu viimasel 600-700 meetril, kui viiendalt positsioonilt võideldi välja poodiumikoht. Püüdmatuks jäid Leedu ja Suurbritannia. Pikka aega finaali juhtinud Hollandist möödus Eesti viimasel sajal meetril.

Finaal algas paarikümneminutilise ootusega, kuna Suurbritannia vahetas meeskonnaliiget. Sellised vahetused on väga harvad, eriti viimase minuti vahetused. Nimelt tõmbas eessõudja Peter Lambert soojendusel starti harjutades selja ära ja teda asendas kahepaadi mees Graeme Thomas.

Tõnu Endrekson teenis Sarasotas juba 11 tiitlivõistluste medali, neljapaadi neljas MM-i pronksivõidus on ta olnud alati osaline. Tõeline raudmees!

Finaali kohad ja ajad:

1. Leedu 5.43,10
2. Suurbritannia 5.45,03
3. Eesti 5.45,32
4. Holland 5.45,82
5. Poola 5.48,25
6. Norra 5.48,28

"Absoluutselt kindlasti oskame järjekordset MM-pronksi hinnata," kinnitas Raja, et on väga rahul. "Hooaeg oli selline, et mõtlesime, et ka finaalikoht võib jääda kättesaamatuks. Septembrikuine MM sobis meile kui rusikas silmaauku. Need, kes olid hooaja alguses väga teravad, hakkasid juba kustuma. Meil vastupidi. Oleme leidnud hea mudeli, kuidas tiitlivõistlusteks valmistuda ja millal pikemaid lõike sõita. Super hea meel on mul Kauri pärast, kes võitis esimese medali! Ta suutis koosseisu sobituda oivaliselt."

Raja sõnul oligi plaan just distantsi teisel poolel "sõita nii et maa must". Holland maksis liiga kiirele algusele lõivu ja Eesti suutis poolel distantsil mõõdetud 2,43 sekundilise kaotuse tagasi sõita. Autasustamisel hakkas Rajal üsna halb ja ta oli sunnitud Leedu hümni ajal kükitama. "Ütlen kohe ära, et see polnud mingi protest," ennetas Raja kõikvõimalikke spekulatsioone. "Seda paar korda aastas ikka juhtub. Võistluse järel püsti seistes ei jõua veri hästi pähe, silme eest kipub mustaks minema ja kõrvades kumiseb."

Vaata finaalsõitu SIIT.

Eelinfo:

Finaali pääses Eesti paremuselt viienda ajaga. Meie kvarteti ette mahtusid Suurbritannia, Leedu, Holland ja Poola. Kuuendana pääses A-finaali Norra. Ajavahed poolfinaalides olid aga väikesed, kuuendat lahutas esimesest alla kolme sekundi.

See lubab äärmiselt tihedat finaali ja mõned kümnendikud või isegi sajandikud võivad otsustada medalite saatuse. Leedu ja Suurbritannia tunduvad olema peapretendendid kullale, medalivõimalused on kõigil kuuel. Finaal sõidetakse algusega 19.08.

Eesti neljapaat on olümpia või MM-i finaalis sõudnud alates 2012. aastast. Kahel viimasel aastal 2015 MM-il ja 2016 OM-il saadi kaela pronksmedalid. Loodame kõik, et mehed suudavad end poodiumile murda kolmas aasta järjest. Pöidlad pihku!