"Kas ma peaks peitma pea memme põlle alla?"

Aasta esimestel päevadel jõuab avalikkuse ette, et Pärnu linnavalitsus on nõus Pärnu Postimehe ideega püstitada Rüütli ja Pühavaimu tänava nurgale Jüri Jaansoni kuju, mis maksaks kuni 600 000 krooni. "No kuulge, 600 000 on ju röögatu summa! Tulgu taevas appi!" hüüatab Jaanson. "Minu südametunnistus seda ei lubaks. Eelistaksin kindlasti korralikku treeningukeskust ja veestaadioni."

Peatreener Tults annab teada, et alaliit ei korralda sel aastal koondise katsevõistlusi. Endrekson ja Jaanson jäävad kahesele, Jämsä on veel rivist väljas ja Killingu käe all harjutav Gulov ühesel.

Küsimus "kahene või neljane" kerkib aeg-ajalt päevakorda. Viidatakse, et kahepaatide seltskond kujuneb väga tugevaks. Sydney olümpia kuningas Rob Waddell on tagasi, kuid kaotab valikuvõistlustel napilt Mahé Drysdale'ile ja satub koos Nathan Coheniga kahesele. Kõik senised ässad on alles, samas ei näi Eesti neljast ohustavat peale Poola õieti keegi.

Ent kaks Jaansonit ja Endrekson on valinud oma tee. Tatjana Jaanson: "Kui keegi paati vahetab, siis otse enne olümpiat, kui sõuderiigid kalkuleerivad." Jüri Jaanson: "Mina tegelen oma asjaga, mind ei huvita praegu, mida teised teevad. Ei huvita kahepaadivastased, ei mõtle ka Eesti neljapaadile. Kas ma peaks Waddelli tulekust kuuldes peitma pea memme põlle alla?" Tõnu Endrekson: "Kes tahab olümpiat võita, ei tohi kedagi karta!"

Nad otsustavad varakult, et ei osale kahel esimesel MK-etapil, vaid kontrollivad end alles kolmandal.

Pekingi hõbe Shunyi kanalil

Eesti Olümpiakomitee on hankinud paariskahesele ja selle tugijõududele Shunyi kanali äärde eraldi elamise, mis jääb olümpiakülast tunnise bussisõidu kaugusele. Paar päeva varem sõidab elupaigaga tutvuma massöör Priit Teniste.

Esimesed päevad heidutavad pisut, sest kuumust ja niiskust on ülearu. Jaanson kohaneb veidi aeglasemalt kui Endrekson. Külmaveekotid on enam-vähem sama vajalikud kui aerud. Lisandub tihe sudu, mis kahandab nähtavust. Eessõudja Jaansonile ei paista kaldal asuvad kaugusmärgid kuidagi kätte, lähevad elektrikappidega segamini. Ta leiab isiklikud märgid: 800 m järel on sild, 1500 m kohal algab suur ja 250 m enne finišit väike tribüün.

Eelsõidud, igast kolm kohe poolfinaali. Eesti juhib poolel maal, kuid lõpetab kolmandana. Jaanson tunnistab, et enamat poleks ta suutnud. "Raskeks läks teisel tuhandel, viimaseks kolmandikuks olid jalad piimhapet täis. Organism ei saanud enam hapnikku," kirjeldab Jaanson SL Õhtulehe ajakirjanikule Urmo Soonvaldile. Sõudja ütleb, et "suus oli vale maitse, nagu väävelfosfaat", jättes küll lisamata, millal ta viimati seda maitses. Ometi säilitab ta vääramatu optimismi. Küll kõik õigeks pöörab! Hea, et tänane tehtud sai! Ees on kolm võistlusvaba päeva.

Poolfinaalis on Eesti Prantsusmaa järel teine, edasipääsus pole kahtluse varjugi. Ilm on pisut jahenenud, õhuniiskus veidi langenud, Jaanson paremini kohanenud. Mehed on eelsõiduehmatusest selgelt vabanenud ja Jaanson kuulutab: "Hambad ristis sõit on veel ees!"

President Rein Kilk kinnitab kirglikult teistele ja eelkõige iseendale, et medal tuleb igal juhul.

Tulebki. 16. augustil.

Raamatu väljaandjaks on Menu Kirjastus.