Sporthobuste hinnad kerkivad lakke erinevatel põhjustel. Uskumatute numbriteni küündivasse hinnaklassi ei kuulu mitte ainult juba "valmis" tipphobused, vaid ka noorhobused, keda hinnatakse erinevatel põhjustel väga perspektiivikateks, samuti sugutäkud ja -märad, kes on tootnud edukaid järglasi.

Kas me saadakse see, mille eest maksame, pole hobuseäris kunagi päris kindel - ajalugu teab tuua palju näiteid hobustest, kes on ostetud võileiva hinna eest ja jõudnud seejuures tippu, ning vastupidigi. Kuid oma loogika on sellelgi turul siiski olemas. Järgnevalt toomegi lugejani viis peamist faktorit, mis mõjutavad hobuse hinda

Sugupuu

Aretajate eesmärgiks on alati kasutada parimaid sugutäkke ja -märasid, mis pärinevad rahvusvaheliselt tuntud liinidest. Hobuse hinnas määrab päris tähtsa osa tema sugupuu, eriti kui see on tähelepanuväärne mõlemas - nii ema kui isa liinis. Alatasane vaidlus teemal, kumbal on tulevase varsa omadustele suurem mõju, ei ole kunagi andnud selget vastust, sest argumente jagub mõlemale poole. Loomulikult ei pruugi üldse kõik kombinatsioonid õnnestuda ja kõik sugumärad ainult häid järglasi ilmale tuua. Kuid silmas tuleb pidada, et aretajate kulud ei ole sellevõrra väiksemad olnud.

Treenitus

Mõistagi on hobuse hind noorena madalam, sest temasse ei ole veel panustatud palju tööd ja aega. See omakorda ei ole andnud võimalust näha hobuse tõelisi võimeid, kuigi aimata on neid võimalik juba varakult. Peale varsaiga kasvab hobuse hind hüppeliselt peale tema sadulasse panekut ning edukat esinemist noorhobuste võistlustel.

Tulemused

Hea sportlik tulemus on midagi sellist, mida ei saa hobuselt kunagi ära võtta. Silmapaistvate sportlike saavutustega ratsudel on oma lugu, mis kõneleb temasse panustatud tööst, ohverdustest, ambitsioonist ning usust temasse. Sellised hobused on kõrgelt hinnatud nii spordis kui hiljem aretuses.

Vanus ja tervis

Parimas eas ehk hobused vanuses 7-14 on tavaliselt kõrgema hinnaga. Lisaks ratsu vanusele tuleb tähelepanu pöörata ka hobuse vaimsele tervisele ning käitumisele. Halvad kombed nagu hammustamine, löömine ja muud agressivsed iseloomuomadused pigem langetavad looma hinda. Samas ei pruugi olla hobuse üldist õppimisvõimet esialgul kerge märgata, kuigi tegemist on väga tähtsa omadusega.

Müügi põhjus

Kui omanikul on soov hobusest mingil põhjusel kiiresti lahti saada, võib see hinda oluliselt alandada. Hobust ostes tasub välja selgitada, millistel põhjustel teda müüa soovitakse, kuna see võib anda võimaluse tingimiseks.

Inglise keelest tõlkinud Sirli Kärmas, toimetanud Mailis Timmi