BDL sarja viies võistlusklassis (seeniorid, noored ratsanikud, juuniorid, lapsed ja harrastajad) ning avatud klassides võistles Lätis kokku tervelt 20 Eesti võistluspaari. Meile tuli Läti etapilt nii võistkondlik võit (lisandus sellest aastast) kui ka kolm klassivõitu.

Väga hästi läks eestlastel, nagu juba tavaks on saanud, lasteklassis, kus koondarvestuses (12 paari) kuulus Eestile neli esimest kohta – võitis Carinee Ainola ponil Rant tulemusega 136.56 p, teine oli Rose Marie Skjoldby hobusel Ounce of Gold (134.07), kolmas Helena Kaal Cassanderil (130.85). Mainime ära ka neljandaks tulnud Evelin Rattuse Mimiil (129.97). Olgu öeldud, et head tulemused tulid mõlemal päeval Carinee Ainolalt ka ponil Herr Ilves – 66.83 % (3.koht) 68.02 % (2.koht). Kuna aga koondtabelis arvestatakse ainult edukama hobusega saadud tulemusi, siis punktisummaga 134.85 nad teist kohta võtta ei saanud.

Baltimaade parimad lapsed, kes tõid Eestisse kolmikvõidu laste klassis – Rose Marie Skjoldby, Carinee Ainola ja Helena Kaal. Foto: Eva-Maria Vint-Warmington

Hea meel on tõdeda, et esikoht tuli Eestisse ka seenioride klassis, mille võitsid 7 paari konkurentsis Getter Kangur ja Ashwan koondtulemusega 136.77, ning harrastajate klassis (16 paari), kus võimsa tulemusega mõlemal päeval (71.17% ja 70.86%) panid esikoha kindlalt kinni Jekaterina Rastoštšenkova ja Dana Delany (142.03). Viiendana lõpetasid Liidia Unt ja Charlotte (130.09). Seeniorides võistles meil ka teine paar Grete Hussar – Rohan Warrior, kes tulid kokkuvõttes neljandaks tulemusega 133.49.

Väga ilusaid tulemusi näitasid ka meie juuniorid (7 paari kokku), eesotsas Stella-Marii Tamme ja Calendulaga, kes lõpetasid teisel kohal tugeva tulemusega 137.55. Neile järgnesid kolmandana Hanna-Greta Peeters Forteesial (134.91) ja neljandana Kaisa Falkenberg Ratiral (133.75).

Noorteklassis võtsid eestlased koondtabelis (9 paari) kohad kolmandast viiendani: Madli Katriin Tauts ja Faksas (132.16), Kaisa Falkenberg ja Ratira (131.44), Evelin Rattus ja Helanas (131.33).

L avatud klassis osales meie paaridest Peter Nicolai Skjoldby Donna Del Lagol, kes lõpetas viie paari seas teisena tulemusega 133.84. Avatud M klassis eestlasi ei startinud.

Võistkonnaarvestuses, mis on uus täiendus sarjas alates sellest aastast, tuli Eesti esikohale. Võistkonna tulemus arvutatakse igast võistlusklassist iga riigi parima paari tulemuste liitmisel, paraku arvesse ei lähe mitte 5 tulemust (võistlusklasse on kokku teatavasti 5), vaid neist omakorda 3 parimat. Meie omadest tegid niisiis klasside lõikes parimad tulemused Getter Kangur (seeniorid), Stella-Marii Tamme (juuniorid) ja Jekaterina Rastoštšenkova (harrastajad).

BDL eesmärk on edendada koolisõitu Balti riikides ning ka Valgevenes ja Poolas, parandada nimetatud riikide vahelist koostööd nii ametnike kui sportlaste tasandil, valmistada kõikide tasemete sportlasi ette tulevasteks rahvusvahelisteks võistlusteks ning anda kohtunikele võimalust hinnata teistes riikides. Läti etapi peakohtunikuks oli 4* kohtunik Valgevenest Natalia Rubashko, Eestist oli hindekohtunikuna kohal Ellen Vatsel.

Tänavu on lisaks riikidevahelise võistkonnaarvestuse lisamisele üldjuhendis veel üks oluline muudatus, milleks on harrastajate ja lasteklasside raskusastme tõus – kui mullu sõitsid nad A klassi, siis tänavu kergemal L tasemel. Kohal viibinud ERL koolisõidu manageri Eva-Maria Vint-Warmingtoni sõnul oli tase neis klassides vaatamata sellele isegi parem kui mullu, kaasa arvatud osalejate arv, mis oli suurem.

„Lätis oli tänavu kõik väga vahva. Meil oli hobuseomanike ja lapsevanemate näol kaasas suur fänniklubi, kes igale osalejale maruliselt kaasa elas, ka teistele riikidele. Lätlased olid sellest lausa üllatunud, et ka neile plaksutati! Tundub, et sari on end juba praegu igati õigustanud, osalejad on väga elevil, plaanitakse kõik ühiselt ka 18-19.07. Zagares toimuvast Leedu etapist osa võtta. On tunda võitlusvaimu, kambavaimu, sportlikku vaimu,“ lisas Vint-Warmington.

Sarja lõpetab Eesti etapp, mis peetakse 05.-06. septembril Niitvälja ratsakeskuses.