Eesti Jahtklubide Liidu peasekretäri Ott Kallase hinnangul on 2016 olümpiadistsipliinide nimestik Eesti purjetamise seisukohast väga soosiv. „Meil on juba täna küllaltki tugeva potentsiaaliga koondis pea pooltes 2016 olümpiaklassides ning täiendavat järelkasvu on oodata ka teistes olümpiaklassides, seda suuresti tänu Eesti esimese noorte kahepaadiklassi RS Feva äsjasele mastaapsele juurutamisele. 2016 olümpiaprogrammi vaadates teebki erilist heameelt just kahepaatide tugev esindatus ning naiste skiffpaadi lisandumine – see kinnitab, et meie uus järelkasvustrateegia, mis RS Feva kahepaadiklassi toomisega tugevdab oluliselt ka meeskonnapurjetamist, on õigel teel,“ märkis Kallas.

Distsipliinide ja klasside valikuprotsess 2016. aasta olümpiaks toimus enam kui aasta vältel. St Peterburis äsja lõppenud ISAFi nõukogu miitingul otsustati 50 ettepaneku põhjal ja enam kui kolme tunnise debati järel kümme distsipliini. Võistlusklassid määrati ära kuues distsipliinis, ülejäänud neli klassi pannakse paika ISAF aastakoosolekul 2012 novembris.

Vastavalt ISAFi nõukogu otsusele võisteldakse 2016. aasta olümpiamängudel Rio de Janeiros järgmistes purjetamisdistsipliinides ja -klassides:

Meeste ühepaat: Laser Standard
Naiste ühepaat: Laser Radial
Meeste teine ühepaat: Finn
Meeste skiff: 49er
Naiste skiff: klass otsustatakse hiljem
Meeste kahepaat: 470
Naiste kahepaat: 470
Meeste purjelaud või lohelaud: klass otsustatakse hiljem
Naiste purjelaud või lohelaud: klass otsustatakse hiljem
Segapaaris katamaraan: klass otsustatakse hiljem

Võrreldes 2012 olümpiaga kaotati programmist meeste ja naiste kiiljahidistsipliinid, asemele tulid naiste skiffpaat ja segapaaris katamaraan. Samuti on võimalik, et purjelaua asemel näeme olümpial hoopiski lohelauda.