Ruhnu regatt on Eesti Karika etapiks teist aastat, kuid tänavu on võistlus ühtlasi sarja viimaseks ja otsustavaks osavõistluseks. Osalevad jahid on vastavalt võistlusväärtusele jagatud nelja arvestusgruppi – ORC1, ORC2, ORC3 ja ORC4 ning peavad oma paremust tõestama nii kahes lühirajasõidus kui ka pikemal avamereetapil. Lisaks võisteldakse Ruhnus karikasarja arvestusse mitte kuuluvas LYS grupis.

Kõige suuremate jahtide grupis ORC1 hoiab finaaletapi eel tubli punktieduga liidrikohta Kalev Jahtklubi jaht Forte, kus roolimeheks Jaak Jõgi. Vähem kui kaks punkti on aga lahutamas teisel positsioonil olevat Pärnu Jahtklubi ridades seilavat Lady Bird'i meeskonda Karl-Hannes Tagu juhtimisel ning kolmandal kohal asetsevat valitsevat Eesti meistrit avamerepurjetamises – jahti Premium Priit Tammemägi'ga roolis (Kalev Jahtklubi).

ORC2 grupis on rebimine sarja võidu nimel väga tihe. Vaid veidi enam kui punktiga juhib käesoleval aastal Eesti meistriks tulnud Rene Treifeldt'i meeskond jahil Deja vu (Kalev Jahtklubi) Eero Pank'i roolitava Debora Rodriques'e (Pärnu Jahtklubi) ees. Kolmandat asetust hoiab Pärnu Jahtklubi jaht Mia, roolis Erki Melts.

Ka ORC3 grupis on esikolmiku punktivahed napid. Liidrikoht kuulub siin samuti valitsevale Eesti meistrile, jahile Georg (Pärnu Jahtklubi) Viktor Feofanov'i tüürimisel, kannul Raiko Lehtsalu meeskond Windwalker'il (Pärnu Jahtklubi) ning Kalev Jahtklubi lipu all purjetav Enel Toomas Sootsi'ga roolis.

Väikseimate jahtide grupis ORC4 on teistel pikalt eest ära taaskord kuu aja eest Eesti meistrivõistluste kulla teeninud Haapsalu Jahtklubi jaht Edasi Koit Pauts'i juhtimisel. Teiseks on asetunud Priit Põldmaa tiim jahil Leila (Kalev Jahtklubi) ning kolmandaks Rait Riim'i meeskond jahil Tuulelaul (Kalev Jahtklubi).

Ruhnu regati korraldab Ruhnu Jahtklubi koostöös Pärnu Jahtklubi, Saaremaa Merispordi Seltsi ja Eesti Jahtklubide Liiduga. Esimese võistlussõidu hoiatussignaal antakse homme kell 11.

EJL Avamerepurjetamise Eesti Karikas koosneb kokku kuuest regatist. 3. juulil Haapsalu lähistel purjetatud Kessu regatile järgnes 7.-9. juulil Pärnus alanud ja lõppenud kestuspurjetamise võistlus Watergate regatt. Seejärel seilati 11.-17. juulil pikkade traditsioonidega Muhu Väina regatil, mis oli ühtlasi Eesti meistrivõistlusteks avamerepurjetamises. 30.-31. juulil toimusid Tallinna meistrivõistlused ning 5.-7. augustil sõideti Tallinnas Baltic Offshore Week'il. Viimaseks sarja etapiks on 13. augustil aset leidev Ruhnu regatt. Osalevad jahid on võistlusväärtuse alusel jagatud nelja gruppi - ORC1, ORC2, ORC3, ORC4. Kõigis gruppides arvestatakse sarja kokkuvõttes nelja paremat etapi tulemust.

Jahid on gruppidesse jagatud vastavalt GPH (general purpose handicap) händikäp süsteemile. GPH näitab jahi arvestuslikku kiirust ühikus sekund/miil ehk mitme sekundiga jaht peaks ühe miili läbima keskmistes tingimustes. Iga jahi koefitsient arvutatakse välja spetsiaalse arvutiprogrammi abil, võttes arvesse taglase mõõtu, purjemõõte, kere kuju, meeskonna kaalu ja teisi parameetreid. I grupis sõidavad jahid, mille GPH on väiksem kui 615,0, II grupi võistlejatel on GPH 615,1 - 655,0 III grupil on GPH 655,1-710,0 ning IV grupi GPH on suurem kui 710,1. Punktiarvestust peetakse Performance Line Offshore/Inshore (korrigeeritud aeg saadakse lahutades sõidule kulunud aja ja jahi avamere ajakoefitsendi korrutisest distantsipikkuse ja avamere distantsi koefitsiendi korrutise) meetodi järgi.