Tihti arvatakse, et purjetamist õppida on raske ja aeganõudev. Rahvusvahelise kategooria purjetamiskohtunik, Tallinn SAR juhatuse liige ning purjetamise ja väikelaevajuhtide kursuste koolitaja Madis Ausmani sõnul on tegelikkus hoopis vastupidine. Kui täiskasvanul, kes pole kunagi varem purjetamisega kokku puutunud, tekib soov alaga hobi korras tegelema hakata, võiks tema sõnul alustada interneti vahendusel väikesest eeltööst, kust saab aimu, mida purjetamine endast täpsemalt kujutab. „Enne purjetamisega tegelema hakkamist ei ole algajal veel põhjalikke eelteadmisi ega eeldusi vaja,” sõnab ekspert, et kõik vajalikud teoreetilised ja praktilised oskused saab juba tundidest.

Kas purjetamine sobib sulle?

Purjetamise saab oma uueks lemmikhobiks muuta üsna kiiresti, kuna Madise sõnul kestab kursus tavaliselt kolm kuni neli õhtut. „Tundides selgitatakse purjetamise algtõdesid ja tehakse läbi ka põhilisi manöövreid,” sõnab ta, lisades, et tegelikult õpitakse purjetamist ja saadakse selles üha paremaks kogu elu jooksul. „Iseseisvalt merele minna saab juba see, kes tunneb end turvaliselt.”

„Purjetamiskool on mõeldud täiskasvanutele, kellel on tekkinud huvi purjetamise vastu ja kes soovivad seda õppida ning sellega tegelema hakata, ” ütleb Lenne Jalajas Sailing.ee purjetamiskoolist. „Samuti sobib see neile, kes on omandanud väikelaeva juhtimisõiguse, aga sooviks rohkem just purjetamise praktilist poolt treenida. ”

Alata võib puhta lehena

Esmaste purjetamiskursustega võib liituda täiesti puhta lehena. „Enda elu veidi kergemaks tegemiseks võiks aga vähemalt mõningaid purjetamistermineid eelnevalt teada,” märgib Lenne. Tema sõnul on kursused tihtipeale väga intensiivsed, kus korraga jagatakse palju infot ning samal ajal ka reaalselt purjetamisele keskendumine võib lihtsalt öeldes pea segamini ajada. „Samas pole kedagi, kes hakkama ei saaks, kui tahe ja motivatsioon on olemas.”

Miks ikkagi purjetajaks õppida ja millised on purjetamisega seotud müüdid? Loe edasi ajakirjast Sport SIIT.