Pärast dramaatilist võistluspäeva on selgunud uued Euroopa meistrid: klassis A-B Jaak Jõgi X-41 FORTE Kalev Jahtklubist ning Patrik Forsgreni modifitseeritud Beneteau 36.7 jahil TEAM PRO4U Rootsist.

Fortel sõtsid koos Jõgiga Tammo Otsasoo, Marko Nüüd, Indrek Rajangu, Martin Kaal, Kalev Kaal, Indrek Lepp, Kalev Vapper ja Martin Müür. Corinthiani arvestuses (professionaalid pole lubatud) oli klassi A-B võitja Kai Maresi J/V 49 IMMAC ONE4ALL Saksamaalt ja neile kuulus ka Kiireima Aluse auhind Garmin avameresõidus suurima keskmise kiiruse eest.

Klassi A-B hõbemedali võitsid Priit Tammemägi ja PREMIUM Kalev Jahtklubist vaid kolme punktiga Martin Estlanderi XINI FREEDOM ees (Soome). Ka need võistkonnad võistlesid X-41-del, kuid tänased järsud tuulesuuna muutused kukutasid nad vasaku poole valimise tõttu etapi tulemustes kaugele tagumisse otsa. Tänase sõidu teisel kohal olid Tiit Vihul ja OLYMPIC Jahtklubist Dago, kes edestas kolmandaks tulnud Pärnu Jahtklubi LADY BIRDi Johannes Puuseppaga roolis. Tänase lühirajasõidu sponsor oli EAS - Enterprise Estonia.

"Tegu oli raske purjetamisnädalaga, kuid ma olen meie ja teiste Eesti võistkondade esinemisega väga rahul", kostis Kalev Vapper, Kalevi jahtklubi kommodoor ning FORTE meeskonnaliige. "Selle ja muude regativõitude hulk näitab Eesti võistluspurjetamise kvaliteeti."

Klassi C võitja TEAM PRO4U meeskonda kuulusid skipper Forsgreni kõrval veel Johan Gnosspelius, Oskar Hellblom, Per Joakim Hoppe, Anders Joachimsson, Jan Lindquist, Anders Martensson ning Carl Fredrik Nycander. Tegemist on ISAFi esimese klassifikatsioonigrupi amatööridest koosneva meeskonnaga ning neile läks ka võit Corinthiani arvestuses C klassis. Teine koht kuulus Ott Kikkase meeskonnale jahil NM38s SUGAR 2 Pärnu Jahtklubist, mille roolis Sandro Montefusco ning kolmandaks jäi Samuli Leisti ja X-35 AUDI ULTRA Soomest.

"Oli väga huvitav päev. Alguse SUGAR 2 üritas meid põrmustada kuid me suutsime ette rebida ja seejärel oma positsiooni hoida," ütles Forsgren. "Oleme selle nimel aastaid tööd teinud, seega hea tunne on võita".

"Järgmiseks ootavad meid Rootsi Meistrivõistlused, siis MM Kopenhaagenis järgmisel aastal. Teised hingavad meile kuklasse, seega peame edasi tööd tegema." Tema sõnul peitub nende edu võti järjepidevuses: "Suuri vigu pole, kõikides tingimuses adekvaatne kiirus, head manöövrid ning konservatiivne taktika".


Eesti suvepealinn näitas taas oma päikeselist palet ja tuuled olid vaat et nädala parimad - merebriis 12-15 sõlme kirdest. Esimesel ringil andis 20-kraadine tuulesuuna muutus eelise vasaku poole valinutele. Suunamuutus oli nii kiire, et isegi korraldajad ei jõudnud sammu pidada ning võistlejad tuiskasid finišisse ilma, et allatuule kurssi kohandada oleks jõutud. Õnneks tulemuste programm toimis, tänu millele on tulemused õiglased ning viimasel ringil olid vastutuule-allatuule kursinurgad õiged.

Purjetajad olid aga peavõistlusjuht Alfredo Ricci ja tema meeskonna otsustega rahul ning ka Riccil oli jagada vaid kiidusõnu nii oma meeskonna kui purjetajate kohta.

"Siinne meeskond oli suurepärane ning tänu nii purjetajate kui organiseerijate vastutulelikkusele, paindlikkusele ja toele oli võimalik vajalikud muutused sisse viia," ütles Ricci. "Tegemist oli ühe parima ORC üritusega, millel ma osalenud olen".

Ka ORC esindaja Paolo Massarini tunnustas ürituse läbiviimist. "Olen hämmingus. Antud üritus on igas mõttes tõstnud nõudmisi ja ootusi edaspidiste ORC meistrivõistluste läbiviimise kvaliteedile. Tegemist on täiesti uue tasemega. Õnnitleme kommodoor Jüri Sõberit ning kõiki vabatahtlikke, komitee liikmeid, Pärnu jahtklubi personali ning loomulikult sponsoreid, kes kõik olid tohutult sõbralikud, toetavad ja positiivsed kogu ürituse jooksul. Tegemist on täieliku õnnestumisega".

Massarini kutsus kõiki üles osalema ORC järgmise aasta juunis Euroopa Meistrivõistlustel Kreekas, mille korraldajaks Thessaloniki Nautical Club. Järgmise aasta maailmameistrivõistluste toimumiskohta Kopenhaagenit esindas Taanist Michael Quist Kuninglikust Taani Jahtklubist. 2016.a ORC MM peetakse Kopenhaagenis, Tuborgi Sadamas 15.-23. juulis.

Tulemused on nähtavad veebilehel: http://orceuropeans2015.com/results.

Kasulikud lingid:
Postimehe otseülekanne http://purjetamine.postimees.ee/3291569/postimehe-otseulekanne-volvo-estonia-orc-avamerepurjetamise-euroopa-meistrivoistlustelt
GPS träking http://sportrec.eu/?page_id=714
Tulemused ja regati ametliku fotograafi Max Ranchi pildid - veebileht orceuropeans2015.com/media/pictures-and-video/
Facebook: orceuropeans2015
Instagram: #orceuropeans2015
Twitter: orceuros2015
Regati videod, intervjuud YouTube'is: Volvo Estonia ORC European Championship 2015

Volvo Estonia ORC klassi avamerepurjetamise Euroopa Meistrivõistlusi korraldavad Pärnu Jahtklubi, ESS Kalev Jahtklubi ning Eesti Jahtklubide Liit koostöös Offshore Racing Congress'iga (ORC).

Võistluse nimitoetaja on Volvo Trucks Estonia ning toetavad Euroopa Regionaalarengu Fond, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Pärnu linn, A. Le Coq, Sportland/Helly Hansen, Anytec, Kultuuriministeerium, AS Tervis, Bachmann Group, Postimees, Pärnu Keskus, Dermoshop, Garmin, Reval Cafe, B&G, Reiser, Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste ja GoBus.