Clipper Around the World regatist osavõtt on väga kulukas, kuna toitu, reisipileteid ja muud arvestades võib ühe etapi maksumus olla suurusjärgus kümme-paarkümmend tuhat eurot, ütles Delfile Uku Püttsepp, kes on üks neid noori, kes regatist osa võtta tahab.

Henri Lloyd ja GORE-TEX® pakuvad võimalust ühel inimesel kaasa teha regati 3. või 5. etapp. Eestist kandideerib neile etappidele kolm noort, kellel on veel üle 250 konkurendi. Näiteks Soomest püüab toetust saada neli, Rootsist kuus, Lätist neli ja Leedust üks purjetamishuviline.

Esimene etapp algab Suurbritanniast augustis, kust umbes 33 päevaga seilatakse Lõuna-Ameerikasse. Teine etapp viib septembris-oktoobris Lõuna-Ameerikast Lõuna-Aafrikasse, kolmas sealt oktoobris-novembris Lääne-Austraaliasse, neljas etapp novembris-detsembris teisele poole Austraaliat.

Viies etapp viib Ida-Austraaliast Singapuri ja Qingdaosse Hiinas. See etapp kestab suisa 53 päeva, detsembrist järgmise aasta veebruarini. Kuues etapp viib aprilli alguseks Hiinast USA läänerannikule.

Seitsmenda etapi raames purjetatakse läbi Panama ja Cozumeli New Yorki umbes 38 päevaga. Viimane etapp viib võistlevad alused juuliks läbi Kanada ja Põhja-Iirimaa tagasi Suurbritanniasse.

Stipendiumi saamiseks tuleb esiteks koguda toetushääli. Enim hääli on seni kogunud islandlane Snorri Gudmundsson, kellel on üle 5500 hääle. Eestlastest on enim hääli Uku Püttsepal, kes on kogunud 850 häält. Triin Mändlal on 56 ja Liina Landil hetkel kaks häält. Neid kõiki saab toetada www.experience-tour.com kodulehel.

Hääletamine lõpeb 22. aprilliga. „Järgmisse, intervjuud ning praktilisi katseid kätkevasse maikuus Inglismaal Hamtonis toimuvasse vooru valitakse kandidaadid motivatsioonikirja ning häälte summa põhjal. Pärast katseid teeb lõpliku otsuse purjekakaptenite nõukogu,“ rääkis Püttsepp.

Püttsepp kandideerib kolmandale, oktoobris-novembris toimuvale etapile, mis kulgeb Hea Lootuse neemest Austraalia läänerannikule. „Lõuna-Atlandi ookean on maailma üks tormisemaid, lained võivad seal olla kuni 30 meetri kõrgused ning tuul puhuda iiliti enam kui 100 km/h,“ sõnas Püttsepp.

Samale etapile tahab saada ja konkureerib Ukuga ka Liina Land. Triin Mändla loodab osa võtta viiendast etapist.

Esimest korda 1995. aastal korraldatud ja 1996. aastal lahti läinud regatt toimub tänavu üheksandat korda. 70-jalaste jahtide võistlus kestab 11 kuud: tänavu augustist uue aasta juulini.