Omaanis Muscatis toimunud ORC (Offshore Racing Congress) aastakonverentsi raames esitles Eesti-poolset korraldusettepanekut äsja ametisse valitud Eesti Jahtklubide Liidu president Egon Elstein. Elsteini sõnul kinnitas ORC avamereklasside ja ürituste komitee ettepaneku ühehäälselt.

Pärnu Jahtklubi ja ESS Kalev Jahtklubi esitasid koos taotluse 2015. aasta ORCi klassi EM-i korraldamisõiguse saamiseks ORC-le juba 2012. aasta novembrikuus. Läbirääkimised jätkusid tänavu suvel Rootsi sadamalinnas Sandhamnis, kus toimus 2013. aasta ORCi EM avamerepurjetamises. ORC ametnikega käisid Sandhamnis kohtumas ja läbirääkimisi pidamas Pärnu Jahtklubi kommodoor Jüri Sõber, Kalev Jahtklubi juhatuse ja Eesti Jahtklubide Liidu avamerekomisjoni liige Piret Salmistu ning Kalev Jahtklubi juhatuse liige Sven Nuutmann. Põhjalik nõupidamine lõppes ORC ametnike põhimõttelise positiivse otsusega Pärnu kasuks.

Purjetajatepoolse nägemuse ORC-le andis sealsamas ka Pärnu Jahtklubi jahi Sugar 2 kapten Mihkel Kosk, kelle jaoks 2013. aasta EM Rootsis kujunes äärmiselt edukaks – ORC 3 grupis toodi Eestisse Euroopa meistri tiitel. Kaksikvõidu Eestile samas grupis kindlustas Aivar Tuulbergi meeskond jahil Katariina II, samuti Pärnu Jahtklubist. Hõbedased medalid ORC 2 grupis tõi Kalev Jahtklubisse Priit Tammemägi meeskond jahil Premium. Lisaks neile mahtusid kummagi grupi esiviisikusse veel ka Jahtklubi Dago jaht Olympic Tiit Vihuli meeskonnaga ja Kalev Jahtklubi jaht Reval Cafe Eero Panki juhtimisel. Nimetatud tulemused tegid Eestist 2013. aasta EM-il parima purjetamisriigi Euroopas ning kinnitasid ka ORC ametnike jaoks, et Eesti ja Pärnu vetes leidub tugevat konkurentsi ning koht on kõrgeks tiitlivõistluseks igati sobiv.

Nii Pärnu kui Kalev Jahtklubil on suured kogemused nii avamerepurjeregattide kui ka muude rahvusvaheliste purjetamise suurvõistluste korraldamisel. Ka need referentsid mängisid Eesti kasuks otsustamisel suurt rolli. Ühiselt on klubid korraldanud Eesti suurimat purjetamissündmust – Muhu Väina regatti, millest viimastel aastatel on osa võtnud enam kui 110 jahti ja 700 purjetajat 6 riigist. Sel aastal Pärnus esmakordselt toimunud Muhu Väina regati lühirajaetapp sarnanes paljus ORC suurvõistluste formaadile ning pakkus ka pealtvaatajatele võimaluse seda sündmust jälgida parvlaevalt Runö. Sama formaadi lihvimine saab toimuma ka 2014. ja 2015. aasta Muhu Väina regati raames, et parimal moel EM-iks valmis olla.

Avamerepurjetamise ORCi klassi EM toimub Pärnus 2015. aasta augustikuu esimeses pooles. Võistlused korraldavad Pärnu Jahtklubi ja Kalev Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga. 2015. aasta avamerepurjetamise EM-i toimumist Pärnus toetab Pärnu linn.

ORC klassi tiitlivõistlused toimuvad vaheldumisi Põhja- ja Lõuna-Euroopas. 2012. aasta maailmameistrivõistlused peeti Helsingis, 2013. aasta MM leidis aset Anconas Itaalias ning 2014. aasta MM saab toimuma Saksamaal Kielis. Samasuguse roteerumisega toimub ka EM.