Agnes Lill kinnitati rahvusvahelise kategooria purjetamisvarustuse mõõtjaks olümpiaklassis 470 ning noorte kahepaadiklassis 29er, millest esimeses on ta ka ise saavutanud kümneaastase sportlaskarjääri jooksul silmapaistvaid tulemusi, sealhulgas tulnud koos Merili Randmaaga juunioride maailmameistriks.

28-aastase endise tipp-purjetaja Lille teekond rahvusvaheliseks mõõtjaks algas aastal 2010, mil Tallinnas toimus jahiklassi Melges 24 MM. „Olin seal abiks purjekate varustuse kontrollijana. Pool aastat hiljem sain teada, et olin Jüri Šaraškinile, kes on purjetamismaailmas väga lugupeetud isik, jätnud mulje, et mõõtja amet sobiks mulle väga hästi. 2011 kevadel toimus Pirital rahvusvaheline mõõtjate seminar, kuhu ka mind Jüri soovitusel ning toetusel kutsuti. Seal ütles mulle seminari üks korraldajaist, ISAF-i tehnilise komisjoni president Dimitris Dimou, et 470 paadiklass sooviks mind näha oma rahvusvaheliste mõõtjate ridades,“ meenutas Lill.

Selleks tuli esmalt hakata rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt praktilisi kogemusi hankima. 2011. aastal õnnestus Lillel praktiseerida Helsinkis olümpiaklasside EM-il, seejärel juba eel-olümpial Weymouthis. Aasta lõpetas ta Perthis, kus kolme nädala kestel peeti Londoni olümpiamängude üheks kvalifikatsiooniregatiks olnud ISAF-i maailmameistrivõistlused.

„Nendel regattidel kogusin kõikvõimalikku infot, mis aga kätte sattus ning õppisin tohutult palju. Sain võimaluse näha ja abiks olla väga erinevate paadiklasside (470, Finn, 49er, Star, Laser) mõõtmisprotseduuridel ning vajalike instrumentide ja laudade ettevalmistamisel,“ hindas Lill saadud kogemusi kõrgelt.

2012 kevadel järgnes oskuste lihvimine 49er klassi MM-il Zadaris ja 470 klassi MM-il Barcelonas, kus ta ühtlasi sooritas edukalt rahvusvahelise mõõtja kvalifikatsioonieksami. 29er klassi MM-il Saksamaal Travemündes oli Agnes juba vastutusrikkas võistluse peamõõtja ametis.

ISAF-i poolt ametlikult rahvusvaheliseks mõõtjaks kinnitatud Agnes Lill on maailmas üks väheseid naismõõtjaid ning ühtlasi kõige noorem naismõõtja. „Plaanin seda vastutusekoormat igati väärikalt kanda ning tänan siinkohal Eesti Jahtklubide Liitu, kes on mind teel rahvusvaheliseks mõõtjaks saamiseni igati toetanud,“ lausus Lill.

Eesti läbi aegade ühe kõrgema rahvusvahelise purjetamisametniku, enam kui 20 aastat olümpiaklassi Finn peamõõtja ametis olnud Jüri Šaraškini litsentsi pikendati Dublinis järgnevaks kaheks aastaks. Londoni olümpiamängud tähistasid Šaraškinile juba tema kuuendat olümpiat tehnilise inspektorina, samuti töötab ta regulaarselt arvukatel teistel kõrgetasemelistel rahvusvahelistel võistlustel ning ISAF-i varustuse kontrolli komisjonis. Šaraškini mõõtjatee sai alguse 1967. aasta Finni MM-il Hankos, kus ta sportlasena õppis augustitormis olude sunnil mõõtmise tarkused selgeks. „Olen mõistnud, et kui ISAF-is ei trügi, liigud kiiremini edasi. Ainus lubadus, mis antud sai, oli see, et lahkun ametist elavana, mitte NLKP peasekretäride viisil,“ heitis Šaraškin nalja.