Rahvusvaheline Maleliit (FIDE) oli asja pea pool aastat uurinud ning otsustas detsembris, et pettusega tegelenud 58-aastane maletaja on väärt kuueaastast võistluskeeldu.

Rausis jäi vetsus telefoni uurimisega vahele Prantsusmaal Strasbourg'is toimunud turniiri ajal. Foto lätlasest, kes istub vetsukabiinis, telefon käes, levis kulutulena sotsiaalmeedias ning maailma suuremates ajalehtedes. Rausis tunnistas ka avalikult üles, et kõik on täpselt nii, nagu näib.

"Kinnitasin kirjalikus avalduses fakti, et kasutasin telefoni. Mis ma enamat võiks öelda? Jah, ma olin pärast hommikust mängu väsinud ja kogu see süüdistuste laine Facebookis avaldas samuti mõju. Eile korda saadetu oli hea õppetund, aga mitte mulle - ma mängisin nagunii juba oma viimase malemängu," ütles ta.

Rausist kahtlustati sobitegemises juba ammu enne vahelejäämist, sest paljudele ei tundunud usutav, et nii kõrges eas maletaja võiks kuue aastaga jõuda FIDE reitingus 2500 pealt 2700-ni, milleni küündivaid maletajaid võib pidada juba maailmameistritiitli nõudlejaks. Ühtlasi oli ta vanim mängija maailma esisajas, olles jooksvas edetabelis jõudnud 40. reale.