Erika Roots (15. mai 1916 Nõmme - 6. juuli 2008 New York) lahkus sõjaajal, 1943. aastal Saksamaale ning alustas Berliinis juba pagulasena kunstiõpinguid. 1949. aastal emigreerus Saksamaalt USA-sse, New Yorki, kus ta jätkas õpinguid nii kunstikoolis kui ka tehnilise joonestamise alal ning töötaski hiljem joonestajana ja disainerina elektrijaamu projekteerivates firmades. 1950.-ndatel ja 1960.-ndatel osales Roots aktiivselt kunstinäitustel New Yorgis.

Kunstiajaloolase Kersti Kolli sõnul on Rootsi 1950-ndate -60-ndate maalides on tugevat saksa ekspressionismi mõju, tihti kujutas ta lihtsustatud figuurikäitlusega inimtüüpe, kelles õhkub üksildust ja igatsuslikku nukrust. Lisaks maalidele on ta loonud ka ekspressiivse dünaamilise modelleeringuga skulptuure.

„Erika Roots oli ka väga sportlik, üheks tema lemmikalaks oli ratsutamine, mida ta väidetavalt kõrge vanuseni harrastas. Sporditeemale, eriti ratsaspordile on pühendatud ka suur osa tema hilisemast maaliloomingust. Neis, valdavalt helga alatooniga ja silmnähtavalt suure armastusega loodud töödes, on kunstnikku paelunud eelkõige liikumine, hobuste ja ratsaspordi graatsiline ilu,“ selgitas Koll.

Kodumaale on Erika Rootsi tööd jõudnud tänu Eesti Välisministeeriumile. Osa tema loomepärandist on ministeerium andnud üle juba Eesti Kunstimuuseumile ja Tartu Kunstimuuseumile.