Uurimise all oli 2,8 Singapuri dollari (1,8 miljoni euro) suurune makse nõustamisfirmale Black Tidings, mida seostati Rahvsuvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) eksjuhi Lamine Diackiga, kes oli toona ka Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) liige.

Nii Lamine kui ka tema poeg Papa Massata Diack on juba Prantsusmaal uurimise all. Mõlemad lükkavad igasugused seosed Tokyo olümpiaga tagasi, jaapanlaste sõnul said nad selle raha eest nõustamisteenuseid. Black Tidings firmat juhtis üks Papa Massata Diacki äripartneritest, vahendab BBC.

"Uurimisrühm jõudis järeldusele, et sellise maksega ei rikutud ühtegi Prantsusmaa kriminaalkoodeksi punkti ega ka ROK-i eetikakoodeksit. Meile oli kõige tähtsam välja selgitada, kas korralduskomitee andis kellelegi altkäemaksu," ütles üks uurimisrühma liikmetest, Yoshihisa Hayakawa. "Meie arvame, et selle uurimisega vabastasime me seltskonna selles osas igasugusest kahtlusest."

Samas lisas Hayakawa, et uurimisrühmal polnud võimalik intervjueerida kumbagi Diackidest ega nõustamisfirma juhte, kes tänaseks on firma tegevuse lõpetanud. Ta lausus, et uurimisrühm "tegi kõik, mis nende võimuses".

Jaapan võitis 2020. aasta suveolümpia korraldusõiguse Istanbuli ja Madridi ees.