Poolteist kuud tagasi, kui Eesti avalikkus sai teada Salumäe otsusest panna Londoni oksjonil oma kaks olümpiakulda müüki, kirjutati AS Pärnu Sadama pressiteates: „Eesti erakapitalile kuuluv AS Pärnu Sadam teatas täna, et on võtnud sihiks Erika Salumäe olümpiakullad kodumaale tuua.“

AS Pärnu Sadama nõukogu esimees Kilk põhjendas seda eesmärki: „Need on [tema] kullad, kui tahab, siis müüb. Kuid tõsi on ka see, et need kullad on ka Eestile väga tähtsad, seepärast peabki minu meelest nüüd ilma suurema kärata need kullad sealt Londoni oksjonimajast koju tooma!“

Järgmisel neljapäeval korraldatakse Pärnu Sadama jõulupeol heategevusoksjon, kuhu Kilk on palunud oma spordikarjääriga seotud esemeid müüki tuua olümpiavõitjal Erki Noolel ja olümpiapronksi omanikul Jaak Mael. Ta ütles, et kutsub veel mõnda spordikuulsust oma asju oksjonile panema.

Kas jõulupeol esitletakse ka Salumäe Barcelonas võidetud olümpiakulda, mille „suurema kärata koju toomise Kilk“ sihiks võttis, ent mille Eestist pärit omanik(ud) on siiani teadmata?

„Oleme asja uurinud, põhjalikult uurinud,“ ütles Kilk ja pööras jutu Salumäele. „Tunnen Erikat, olen esindanud temaga koos Tartu rajooni VTK mitmevõistluses ja käinud koos sumo MM-il Jaapanis. Ta on olnud vägev sportlasisiksus ja kange tüdruk. Mind see puudutas, mõtlesin, et peaks midagi tegema.“
Siis selgitas Kilk, et pärast Salumäe olümpiakuldade, jalgratta ja muude spordikarjääris oluliste esemete 4. novembril Londoni oksjonil müüki panekut tekkis tal mõte korraldada ka Eestis spordioksjon, millest saadav tulu võiks minna näiteks noorsportlaste ja pärast sportlaskarjääri abi vajajate toetuseks.

„Oksjonil võiks olla ka üllatus. Ilus üllatus. Läheme sellega, mis on nii palju elevust tekitanud, edasi,“ salapäratses Kilk.

Kas see üllatus on ikkagi Salumäe olümpiakuld, mis Londoni oksjoni omaniku Graham Buddi kinnitusel asub veel tema hoiukapis? Samuti on oksjonimajast viimata jalgratas, millega Salumäe Barcelonas olümpiakulla võitis. (Budd kinnitas, et medalil ja rattal oli eri ostja).
„Ma ei saa ju teile öelda, mis on üllatus, sest siis poleks see enam üllatus. Tasub kohale tulla,“ jäi Kilk murdumatuks.

Üks Pärnu Sadama omanikest Juhan Pihelbu ütles, et pole kursis, kas Kilk ja/või Pärnu Sadam on Salumäe teise olümpiakulla ostmisega seotud ja kas see kuld tuuakse jõulupeole. „Kui medal kuskil välja tuleb, siis see on kõigile üllatus. Küll ajakirjanduse uudishimu saab varsti rahuldatud,“ nentis ta.