Tõniste, Erki Nool ja Jüri Jaanson saatsid Eesti Rahvusringhäälingule ja Eesti Olümpiakomiteele kirja, kus imestatakse, et Veerpalu pääsemine dopingusüüdistusest on kandideerimas meie lõppeva aasta spordihetke tiitlile.

Kuni üle-eelmise nädalani Eesti Antidopingu nõukogusse kuulnud Tõniste sõnul võib aga juhtuda, et kui rahvusvaheline antidopinguagentuur WADA kasvuhormooni piirmäärad paika saab, ei tundugi Veerpalu kohtuotsus meile enam Eesti spordisangari võiduna.

Toomas Tõniste, põhjendage palun, miks teie ERR-ile saadetud pöördumisele alla kirjutasite.

Dopinguteema spordis üldse on tõsine oht ausale spordile. Kui me nüüd paneme spordisündmuseks selle, et keegi advokaat kuskil midagi vaidlustas, aga võit ei tulnud mitte sellest, kas sportlane kasutas dopingut või mitte. Kui otsust lugeda, siis kahtlused jäid ikkagi üles, neid ei kõrvaldatud. Seda sündmust nüüd Eesti aasta spordisündmuseks kuulutada on ikka väga kohatu.

Miks Veerpalu juhtum sinna valikusse üldse pandi, mis te arvate?

See näitab seda, et inimesed tahavad uskuda Veerpalu ja usuvad teda ja eks ta selles kontekstis ju mõnes mõttes oli mingi võit - karistus tühistati. Aga siin ma tahangi rõhutada, et need on kaks erinevat asja. Kui kohtuotsus ei lükanud ümber dopingu tarvitamist, siis seda ei saa minu arvates panna Eesti aasta spordisündmuseks.

Tänases Postimehes ütlete lause: "Pole mõtet teha sündmust sellest, mis võib veel peagi lõppeda katastroofiga". Saaksite täpsustada, mis te selle all mõtlesite?

Katastroofi all ma mõtlen seda, et kui piirmäärad ära kinnitatakse, on tulemus teada ja siis võib välja tulla, et see, mis täna tundub võiduna, võit ei olnudki. Jääb selline tulemus alles, mida saab nimetada dopingu pruukimiseks. Teiseks ei tea me, mida näitavad vanad tiitlivõistluste proovid, mille avamisest räägitakse. Annaks jumal - ja siin ma tahan tõesti Andrust uskuda - et need oleksid puhtad. Aga kas me saame selles sada protsenti kindlad olla?

Usute, et kohtuasi võidakse uuesti lahti võtta, kui kasvuhormooni piirmäärad paika saadakse?

Need on spekulatiivsed jutud. WADA on ju ise teatanud, et avatakse Torino olümpiamängude medalimeeste dopinguproovid. Kellel, kus ja kui palju... Seda infot mul kindlasti ei ole. Me peame arvestama, et need avatakse ja meie asi on lihtsalt pöidlad peos hoida, et kõik korras oleks.