“Soome vastu saab kindlasti väga raske olema. Ungari pole maailma edetabelis just väga kõrgel (66. kohal, Eesti on 38. kohal — toim), kuid ka nendega ei ole kerge,” ennustas Belgia meistriliigas palliv sidemängija.

“Usun siiski, et Ungarit võidame. Kui tuleb hea servipäev, siis miks mitte.” Toobal ise käis viga saanud õlaga reedel operatsioonilaual, treeningutest peab ta neli kuud pausi pidama. “Ega kiirustada pole kuhugi — ei looda mina ega klubi sellest hooajast enam midagi,” lisas ta kurvalt.

Nelja aasta eest mängiti soomlase Pasi Rautio tüürimisel samade vastastega, tulemuseks oli võitluslik 2:3 allajäämine põhjanaabritele ning kindel 0:3 kaotus Ungarile.

“Arvan, et oleme vahepeal paremaks saanud, kuid ka soomlased on palju arenenud,” mõtiskles viimases Itaalia esiliiga mängus koguni 28 silma toonud nurgaründaja Eerik Jago, kes peaks täna mängus Soomega kuuluma tõenäoliselt peatreener Avo Keele põhikuuikusse. Ülejäänud mehed on Kristjan Õuekallas, Janis Sirelpuu, Ardo Kreek, Kristjan Sikaste, sidemängija Veiko Lember ja libero Sten Esna.

Kui võrrelda seda nimekirja nelja aasta eest Soome vastu alustanud põhikoosseisuga, siis Jago ongi ainuke, kes on alles jäänud. “Päris põlvkondade vahetusest rääkida ei saa, palju mehed — Esna oli vastuvõtja, Lember tuli vahetusest sisse — olid koondise juures ka siis,” leidis Jago. “Aga kui eelmine kord tegime ühe hea mängu ja seejärel tuli täielik null, siis nüüd oleme kogenumad ja stabiilsemad.”

Ometi on Eesti meeskonna keskmine vanus vaid 24,6 aastat. “Mulle ei meeldi sõnad noor ja perspektiivikas,” ei pea Keel numbrit märkimisväärseks. “Kui mees ei ole 20-aastaselt kuskil koondise nimekirjas, siis — jättes üksikud erandid kõrvale — polegi temast midagi väga loota.”

Nii ongi karta, et eestlaste käsutuses olev kogemustepagas on kõhnem kui tänasel vastastel Soomel.

“31-aastase Tuomas Sammelvuo puhul on Soomel selline liider, kes suudab meeskonda väga palju tugevamaks muuta isegi siis, kui ta oma ampluaas eriliselt hea polegi,” tõi alagrupis esimese kahe hulka ehk poolfinaali pääseda ihkav Keel näite. Nelja aasta tagusest koosseisust on platsil teisigi mehi. “Samas on võrkpall selline mäng, et heal päeval võib tugevamaid hammustada.”

Soome koondise itaallasest peatreeneri Mauro Berruto sõnul on põhjanaabrite peamine trump enesekindlus, mille andis tänavuselt EM-ilt saadud neljas koht. “Kui tahame olümpiale jõuda, peame kõiki võitma,” kuulutas ta enesekindlalt.

Olümpia valikturniirile pääsevad vaid kolme kuueliikmelise eelvalikturniiri võitjad (kui Venemaa ja Bulgaaria lunastavad maailma karikasarjas piletid otse Pekingisse, siis ka kaks parimat teise koha omanikku). Ja Türgis toimuval valikturniirilt saab omakorda edasi taas vaid võitja — seega tõeline läbi nõelasilma ronimine.

“Ma tahaks uskuda, et Eesti koondise olümpiale jõudmise tõenäosus on ikka suurem kui üks protsent,” vastas meeskonna kapten Veiko Lember ajakirjaniku provokatsioonile. “Kuid areneda tuleb ikkagi samm-sammult.”