Oma poegade harrastuse kaudu kümmekond aastat judokatele kaasa elanud Tõnu Tõniste ütles, et mure Eestile rohkesti medaleid toonud ala tuleviku pärast tiivustas teda presidendiks kandideerima.

„Tahaks taastada judorahva kodurahu, et sportlastel ja treeneritel oleks kindlustunne ning nad saaksid rahulikult harjutada,” lausus koos vend Toomasega purjetamises kaks olümpiamedalit võitnud Tõnu Tõniste.

Värske judojuhi sõnul sirgub tugev järelkasv, mistõttu oleks kurb, kui nii palju medaleid toonud ala soiku jääb. „Kui olnuks kolmas, tugev kandidaat, võinuksin kõrvale tõmbuda,” jätkas Tõniste, kelle sõnul on samuti presidendiks pürginud kahe olümpiamedali omanik Indrek Pertelson paljude judoinimeste silmis minetanud usaldusväärsuse.

„Küll Indrek saab ka ise aru, et sobiks presidendiks siis, kui ta enda spordi- ja äriasjad oleksid korras,” lausus Tõniste, kes edestas pühapäevastel valimistel rivaali kindlalt — nad said vastavalt 21 ja 8 häält.

Pojad judotatamil

41-aastane Tõnu Tõniste lükkas ümber Pertelsoni väite esmaspäevases Eesti Päevalehes, et tema kampaania juht oli treener Aavo Põhjala, kellel on tekkinud endise hoolealusega vastuolud. „Mind kutsus eelmine president Kaur Lohk, ettepanekut pooldasid klubid Aita-do ja Okami,” lausus Tõniste. „Kui selgus, et lõviosa suuremaid klubisid mind toetab, otsustasin minna lõpuni. Oli ka kõhklejaid, venelaste klubides mind ei tunta.”

Oma meeskonna koostamisel ehk kuue juhatuse liikme valimisel tugines Tõniste headele suhetele, mis tal on kujunenud oma kolme poja judoharrastusele kaasa aidates.

„Ma ei lubanud kellelegi midagi, ei tatamit ega peatreenerikohta,” lausus värske judojuht. „Juhatusse kutsusin nii spetsialiste kui ka ärimehi.”

Kui Tõnu Tõniste üksteist aastat tagasi vanima poja, toonase lasteaialapse Kristjani treeningule viis, vaimustus temagi Pertelsoni ideest, et judot tuleb alustada maast-madalast. Ent Condoris tekkisid probleemid, osa treeneritest lahkus ja Kristjan läks Aita-dosse.

15-aastane Kristjan Tõniste võitis hiljuti Eesti meistri tiitli. Esimesi samme põnevas judomaailmas astub kuuene Robin. Üheteistkümnene Kevin leidis uue kutsumuse korvpallis.

Enne judoliidu etteotsa pürgimist küsis Tõniste kauaaegselt treenerilt Rein Ottosonilt, kas ta tohiks teise ala teenistusse minna. „Mis mul selle vastu!” hüüatas Ottoson. „On hea, kui eri alade inimesed omavahel elavalt suhtlevad ja üksteist aitavad. Tõnu on aus ja sõnapidaja, kes veab edukat ettevõtet ja õppis majandust.”

Küll pidas Ottoson kahetsusväärseks, et Pertelson laidab oma endist treenerit Põhjalat, kelle käe all võitis ta kaks olümpiapronksi. „Kui ma kunagi jaapanlasi (Jaapan on judo sünnimaa — toim) juhendasin, selgitasid nad mulle, et õpilane ei kritiseeri kunagi meistrit (loe: treenerit). Ta püüab ise kasvada ja suuremaks meistriks saada.”

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes