Tartu Pere Leiva võrkpallurite jaoks oli eilne kohtumine Schenkeri liiga tabeliliidri Tallinna Selveriga eriti oluline. Nimelt kipitas nii mõnegi tartlase südames valus haav, kuna Selveri ja Eesti koondise peatreener Avo Keel ei kutsunud eelmisel nädalal toimunud olümpia valikmängudeks sinimustvalge lipu alla mitte ühtegi mullu Eesti meistrivõistlustel hõbemedali saanud Taaralinna pallurit.

“Minul on küll selline meeletu tahe näidata, et Keel eksis. Usun, et samamoodi mõtleb ka Ragnar Pähn,” märkis Pere Leiva libero Rait Rikberg enne mängu algust. Enda tõestamisvajadus oli ka Pere Leiva soomlasest nurgaründaja Toni Kankaanpääl, kes mullu veel Selveri ridades mängis.

Ent mäng tuli ootamatult ühepoolne, põlvetrauma tõttu pingil istunud Kristjan Õuekallaseta mänginud Selver andis Pere Leivale geimides 21, 20 ja 17 punkti. Kõige rohkem põnevust pakkus esimene geim, kus seisult 18:18 sai otsustavaks Selveri diagonaalründaja Kristjan Sikaste head servid. Kahte viimast geimi kontrollis valitsev Eesti meister Selver juba kindlalt.

“Ma arvan, et tartlaste põhiprobleemiks oli soomlasest sidemängija Petteri Laurila põlvevigastus,” selgitas Keel ühepoolset mängu. “Ta küll hüppas blokis, aga need polnud tema kõrgused.”

Pere Leiva mängijatest tõi Keel esile Rikbergi ja 17-aastase diagonaalründaja Oliver Venno mängu. “Tõestamise kohta ei oska ma midagi öelda, kuid Venno mängis väga hästi — peaaegu kõik pallid, mis ette anti, lõi ta ka ära. Rikberg oli kah hea, tema servivastuvõtt tartlasi vee peal hoidiski.”

Samas kinnitas Keel, kelle koondisetreeneri leping on nüüdseks lõppenud, et ei kahtle oma otsuses tartlasi koondisesse mitte kaasata. “Rikberg on küll hea, kuid tasemel on ka koondiselibero Sten Esna. Usun, et kui koondise treener võtab kevadel enne EM-mänge treeninglaagrisse 16-18 meest, siis oleks ehk ühel või kahel Tartu mehel väljavaateid. Kui kutsutakse kokku vähem mehi, siis läheb kitsaks.”

Nooruke Venno kinnitas, et erinevalt vanematest kolleegidest teda tõestamisvajadus ei piinanud. “Koondisesse loodan ehk jõuda alles aasta või paari pärast. Mina tahtsin lihtsalt hirmsasti võita,” ütles Pere Leivale 15 punkti toonud tulevikumees. Kankaanpää arvele jäi 17 silma, Selveri resultatiivseim oli 15 punktiga Sikaste.

Mängugraafik koondise etteastetest väsinud selverlastele armu ei anna: kaheksa päeva jooksul tuleb neil pidada kuus mängu, seeria tipneb teisipäeval, kui Makedoonias kohtutakse Challenge Cupi kolmandas ringis Prilepiga. “Mehed on selle tee ise enda jaoks valinud. Kui nad sellele pingele nüüd korralikult vastu peavad, siis on nad jõulupuhkuse auga välja teeninud,” mainis Keel.

Ent enne puhkust seisab võrgumeestel (ja ka naistel) järgmisel nädalavahetusel ees karikamängude Final Four. Enne kui Pere Leib saab Selveri ründamiseks uue võimaluse, peavad nad poolfinaalis jagu saama Pärnust. Selveri vastane on Sylvester.