1938. aastal AVRO turniiri võitmisega sai Keres õiguse mängida Aleksandr Alehhiniga maailmameistritiitlile, kuid puhkenud II Maailmasõda nurjas selle tiitlimatši. Kerese võitlus maailmameistritiitli nimel kestis kuni 1963. aastani, mil ta pidi leppima MM-kandidaatide turniiril Curacaos taas teise kohaga. Nii sai malelegendi hüüdnimeks “igavene teine”.

1939. aasta Buenos Airese maleolümpial võitis Keres pronksmedali ning aastatel 1952–1964 tuli seitsmel korral olümpiavõitjaks Nõukogude Liidu võistkonnas. Kerest tunti malemaailmas džentelmenina ja teda peeti ausa mängu sümboliks. Ta on ainus maletaja, kes on olnud oma riigi rahatähel ning valitud kodumaal sajandi sportlaseks.

Eesti maleliit koostöös Kultuuriministeeriumi, Eesti Olümpiakomitee ning teiste organisatsioonidega korraldab 2016. aastal „Paul Keres`100“ mälestusfestivali, mis algab 8. detsembril 2015 Kerese sünnilinnas Narvas 7. rahvusvahelise noorteturniiriga “Läänemere maletähed” ja lõpeb 2016. aasta detsembris Pärnus korraldatava Euroopa kiir- ja välkmale meistrivõistlustega.

Mälestusfestivali programmis toimub palju erinevaid üritusi - maleturniire, simultaane, konverents, maleõhtud jne. Eesti Pank ja Eesti Post annavad välja 2-eurose meenemündi ning postmargi, Eesti Spordimuuseumiga koostöös valmib näitus sajandi sportlasest, mida on võimalik eksponeerida paljudel üritustel.