Eelmisel nädalal tuli avalikuks uudis, et valitsus soovib toetada UEFA superkarika mängu Eestisse toomist ja sellega seonduvat Lilleküla staadioni arendamist viie miljoni euroga. Eesti Päevaleht ja Delfi uuris seepeale, kui kaugel on Eesti Tõsteliidu plaan tuua 2018. aastaks Tallinnasse täiskasvanute EM, milleks vajalik riigipoolne toetus oleks jalgpalluritele eraldatud summast paarkümmend korda väiksem.

„Väga suurt entusiasmi keegi üles ei näidanud. Kalevi alla pole ma ideed siiski veel pannud,“ sõnas alaliidu president Jaan Talts juunior. Otsus tehakse järgmise aastal. Taotlema hakkamiseks peab Talts esmalt hankima ministeeriumi, omavalitsuse ja olümpiakomitee toetuskirjad, aga ta tahaks eelnevalt asjad täpselt kokku leppida ja numbrid ka paberile panna. „Siiani on öeldud ümmarguselt, et loomulikult tehke, tore, me toetame. Sain oma vitsad kätte U23 vanuseklassi EMi korraldamisega. Algselt lubati suuremat toetussummat, aga kui krooni asemel euro tuli, ümardati summa allapoole ja 26 000 eurot jäi saamata,“ selgitas Talts.

Eesti Päevaleht ja Delfi uuris seepeale kultuuriministeeriumist, milline on seisukoht EMi korraldamise kohta ja millise summaga saaks riik tõstjaid aidata. „Ei mõista täpselt, millises vormis ministeeriumi poolne entusiasmi üles näitamine peaks Eesti Tõsteliidu (ETL) poole olema, aga jah me oleme teadlikud ETLi soovist seda EMi 2018. aastal taotlema minna,“ kinnitas spordi asekantsler Tõnu Seil. „Oleme palunud selliste suurürituste puhul alati konkreetset tegevuskava ja eelarvet, aga kahjuks ei ole ses osas meie poole pöördutud ETLi poolt. Oleme valmis hea meelega ETLi esindajatega sel teemal kohtuma ja rohkema info olemasolul asjaga võimalusel edasi liikuma. Konkreetsetest summadest on esialgu veel vara rääkida ja sellise võistluse rahastamiseks riigieelarvest saab teha taotluse sellele eelneva eelarveaasta lõpuks.“

Kas juubeliaastaks on kavandatud muidki spordiga seotud sündmusi peale UEFA superkarika finaali ja tõstmise EMi? „Lisaks UEFA superkarikale on meil praegu kaardistatud mitmeid rahvusvahelisi spordivõistlusi. Hetkel ühegi tiitlivõistlusega korraldajate poolt veel konkreetseks mindud ei ole, aga usun, et võimalikud taotlejad teevad seda järgmise aasta jooksul, konsulteerides ka kultuuriministeeriumiga,“ teatas Seil.