Maadluse olümpiahõbe ja kahekordne maailmameister Heiki Nabi on kogu karjääri olnud mustersportlane. Pikk karjäär, seitse tiitlivõistluste medalit, aus ja sirgjooneline. Ja korraga… Kolmapäeva õhtul sai avalikuks, et ta on andnud positiivse dopinguproovi. Kui täpne olla, siis positiivse tulemusega A-proovi. Keelatud aine on Lertozol.

„Käsi südamel – olen alati teinud sporti ausa mängu reeglitest kinni pidades,” kinnitas Nabi Eesti maadlusliidu pressiteate vahendusel. Kolmapäeval polnud ta veel valmis avalikkusega vahetult suhtlema. Neljapäeva hommikul annab Ungaris treeningulaagris viibiv Nabi virtuaalse pressikonverentsi. Ent juba on kindel, et ta kavatseb nõuda B-proovi avamist.

Eesti olümpiakoondise peaarst ja endine antidopingu juht Mihkel Mardna arvab, et Nabit ei tohi mingil juhul süüdi mõista, enne kui kõik asjaolud on selgunud.

„Heiki on viimane sportlane, kes tarvitaks teadlikult keelatud aineid,” ütles Mardna jutuajamise alustuseks. „Olen temaga suhelnud – positiivne proov oli talle šokk ja tean, et tal pole aimu, kuidas Letrozol tema organismi sattus. Kindlasti nõuab Nabi B-proovi avamist. Praegu olgem tasakaalukad ja ärgem rääkigem positiivsest dopinguproovist, vaid halvast analüütilisest leiust.”

Selgust loodavad saada kõik Nabiga seotud inimesed. Seni on valdav šokk. „Heiki andis mulle täna teada, et talle tuli positiivse dopinguproovi teavitus,” lausus treener Ivar Kotkas. „See oli minu jaoks suur šokk ja ma ei oska sellest midagi suurt mõtelda. Minu jaoks on see täiesti võõras aine.”

B-rühma aine


Nabi on Ungaris treeningulaagris, Kotkas jäi perekondlikel põhjustel Eestisse. Treener soovib ennast viia kurssi, kuidas peaks edasi tegutsema. „Soovin saada ka leitud aine kohta rohkem informatsiooni,” lausus pisut üle aasta kogenud maadlejat treeninud Kotkas.

Mardna sõnul tuleb keelatud aineid liigitada kõvadeks ja B-rühma aineteks ning Letrozol kuulub vaieldamatult teiste hulka. „Tark sportlane, ja seda Nabi kahtlemata on, leiaks paremaid võimalusi lihasmassi ja jõunäitajate suurendamiseks,” tõdes Mardna. Letrozoli kasutatakse lihaste kasvu ja arengu soodustamiseks.

Nabi on valmis Eesti ja rahvusvahelise antidopinguga tegema igakülgset koostööd, et asjasse selgust saada. „Teadmatus on sellises olukorras kõige valusam ja hullem. Kui kuulsin, et kõnealust ainet sisaldavad naiste rinnavähi ravimid, hämmeldus minus ainult süvenes,” nentis maadleja. Ta lasi peast läbi kõik vitamiinid ja toidulisandid, mida on viimasel ajal tarvitanud, kuid ei leidnud oma valikutes ainsatki muudatust. Seega pole tal väidetavalt aimu, kuidas võis keelatud aine tema organismi sattuda.

„Nabi pole kassi ja hiire mängu mees. Isiklikult loodan heale lahendusele, sest laborid eksivad teinekord ja tihti annavad proovid valepositiivseid tulemusi,” ütles Mardna. „See kõik on nii värske, et hinnanguid anda oleks ennatlik. Ootame ära B-proovi tulemuse ja ärme mõistame Nabit enneaegu süüdi.”