17. veebruaril sooritas endine NFLi staarmängija Dave Duerson enesetapu, lastes ennast surmavalt rindu. Mehe enesetapukirjas seisis lause: "Ma palun, et mu aju viidaks NFLi ajupanka uurimisele."

Duerson jätkas oma spordijärgset elu edukalt. Ta sisenes toiduärisse ning elas õnnelikku elu. Ühel hetkel aga kõik muutus - mehel hakkasid esinema mainitud sümptomid, ta kaotas äri, läks naisest lahku, hakkas ahistavalt ja vägivaldselt oma pere vastu käituma.

Alates 2006. aastast oli mees tegev liige kuueliikmelises komisjonis, mis tegeles erruläinud NFLi mängijate töövõimetusavalduste kogumisega. 2007. aastal esitas ta senatile avalduse, kus väitis, et mängijate kognitiivsed ja emotsionaalsed probleemid tulenevad jalgpallist.

Entsefalopaatia on haigus, mida on võimalik kindlaks tehi seni veel ainult aju biopsia läbiviimisel ja seega on seda võimatu diagnoosida elavatel inimestel. Sama haigust on seni enim seostatud poksijatega.

Ajude uurimisel on leitud lisaks Duersonile sama haigus ka juba paarilt tosinalt varalahkunud Ameerika jalgpalli mängijalt.