Katse viidi läbi Jaapani pesapalliliiga kohtumistel. Eksperiment toimus 32 000 pealtvaatajat mahutaval Yokohama staadionil (sel areenil peetakse Tokyo olümpiamängude pesa- ning softpalli kohtumised). Kui esimesel päeval võis staadion olla täidetud 80 protsendi ulatuses, siis teisel päeval 90 protsendi ulatuses ning lõpetuseks peeti mäng, kus publiku arvule enam piiranguid ei seatud, kirjutab AFP.

Staadionile paigutati hulk kõrgtehnoloogilisi kaameraid ja mobiilimaste, et registreerida inimeste liikumist ja tihedust ning sedagi, kui paljud kannavad kohustuslikke maske ja kuidas.

Tarvitusele võeti siiski ka ettevaatusabinõud: staadionile sisenejatel mõõdeti kehatemperatuuri, desinfitseerimisvahendid olid kõikjal kättesaadavad ja neiud, kes tavaliselt tribüünidel õlut müüvad, said puhkepäeva. Samuti paluti oma meeskonnale kaasa elades mitte karjuda – ergutushüüded tulid kõlaritest, fännid võisid vaid kätega vehkida.

Ent, mis peamine: igaüks, kes mängule tuli, pidi andma oma kontaktandmed. Nende põhjal saab selgeks, kuidas koroonaviirus staadionil levib ja millised on selle tagajärjed. Andmes sisestatakse lõpuks jaapanlaste superarvutisse Fugaku, mida loetakse maailma kõige kiiremaks.

„Saadud andmeid kasutades otsustame, kui palju publikut võiks spordiüritustele juba praegu lubada, ja koostame mudeli olümpiamängude jaoks,” selgitas Kanganawa prefektuuri kuberner Yuji Kuroiwa.

Olümpiamängude tegevjuhi Nakamura Hidemasa sõnul jätkatakse erinevate katsetega. Muuhulgas hakatakse katseid tegema ka siseruumides. Täpsemalt Tokyo Dome'is.

Tokyo olümpiamängud peetakse tuleva aasta 23. juulist kuni 8. augustini.