Viktor Kortšnoi on malelegend, kes ilmselt palju tutvustamist ei vaja. Paljud malehuvilised mäletavad kindlasti Viktor Kortšnoi kolme matši Anatoli Karpovi vastu, kusjuures viimased kaks neist olid matšid male maailmameistri tiitlile.

Aleksander Halifman võitis 1999. aasta juulis-augustis Las Vegases toimunud play-off süsteemis turniiril FIDE maailmameistri tiitli ja oli seejärel aastatel 1999-2000 FIDE ametlik maailmameister.
Artur Jussupov on samuti teinud omale nime maailmameistri tiitlipretendentide matšidel – kolm korda kaotas ta poolfinaalis

Peakorraldaja Urmas Randma ütles turniiri koosseisu kommenteerides, et esmakordsel on turniiril osalemas koguni kaheksa suurmeistrit ja Eesti maletajate kõrval osalevad veel 6 riigi maletajad. Lisaks pakuvad suurmeistritele konkurentsi viis rahvusvahelist meistrit ning osalevad ka Läti ja Leedu maleföderatsioonide presidendid. Kultuuritegelastest osalevad lavastaja ja näitleja Roman Baskin, kirjanik Ülo Tuulik, teatritegelane Jüri Järvet jun jne. Meediategelastest osalevad turniiri Igor Rõtov Äripäevast, Priit Leito TV3-st ja meediakonsultant, Gerd Kanteri tiimi juht Raul Rebane. Ärimaailma esindajatest väärib kindlasti märkimist investeerimispankur Olev Schults, kes on tulnud males amatööride maailmameistriks.

Pühajärve Rahvusvaheline kiirmaleturniir toimub juba kaheteistkümnendat korda. Traditsiooniliselt osalevad koguni 32 maletaja hulgas kõrvuti suurmeistritega malefanaatikutest kultuuri- ja sporditegelased, ajakirjanikud, ärimehed. Maletajad on jaotatud tugevusgruppidesse mis määrab mõtlemisaja pikkuse (näiteks 1 grupi ja 5 grupi suhe on 2:18). Süsteem kus suurmeistril on 2 minutit mõtlemisaega malefanaatiku 18 minuti vastu muudab partiid väga pingeliseks ja üllatusterohkeks.
XII Rahvusvahelise Pühajärve Kiirmaleturniiri peakorraldaja on Stamina Spordiklubi ja peatoetaja Pühajärve Puhkekeskus. Turniir algab reedel, 27.novembril kell 17.00 ja lõpeb pühapäeval, 29.novembril kell 13.00

Sarnaselt eelmise aastaga saavad malehuvilised esmakordselt igast voorust vaadata 5 partiid LIVE's. Samuti kannab need partiid üle rahvusvaheliselt väga tunnustatud maleportaal Playchess.