Lisann iseloomustab postiakrobaatikat kui sportlikku ja artistlikku ala. Postil akrobaatiliste trikkide tegemine on maailmas laialt levinud, aga Eestis veel lapsekingades. Lisann naudib postiakrobaatikat, kuna selles on kombineeritud nii tants kui jõud. „Selle ala võlu on mitmekülgsus. Sa kasutad kogu oma keha ja kõiki lihaseid.”

Varem tegeles Lisann samuti vaheldust pakkuvate spordialadega alustades iluuisutamisest ning lõpetades sprindi ja tõkkejooksuga. Internetis surfates sattus ta aga nägema videot postiakrobaatikast ja otsustas, et soovib just sellega tegeleda. „Sel ajal käisin kergejõustikus ja tundsin tantsulisest poolest puudust. Nüüd on mul võimalik tants ja jõud ühendada.”

Lisanni tantsuline taust pärineb balletitundidest, kus ta käib aeg-ajalt siiani, kuna hea painduvus ja viimistletud sirutused on postiakrobaatikas eeliseks. Lisaks kuuluvad Lisanni treeningplaani venitused ja toreda meelelahutuse eesmärgil ka rahvatants. „Mida rohkem stiile oled kogenud, seda parem on postiakrobaatikas luua lihtsana näivat, aga keeruliste elementidega ja sujuvat kava.”

Ebamugavustest arenguni

Lisann alustas treeninguid spordiklubi algajate tunnist. „Arenesin üsna ruttu edasi, kuna mul olid teatud eeldused. Postiakrobaatikaga alustamine oli põnev ja tekitas kohati valu, kuna esialgu tulevad kerged sinikad. Hiljem nahk harjub. Suurt rolli mängib adrenaliin, mis aitab üle saada ebamugavustest ja toob palju rõõmu, kui oled uue elemendi ära õppinud,” ütleb neiu.

Esimese võistluseni jõudis Lisann 2016. aastal. Postiakrobaatika võistlused jagunevad sportlikeks ja artistlikeks (pole art). Sportlike võistluste puhul on paigas konkreetsed elemendid, trikkide raskusastmed ja see, milliseid punkte nende eest antakse. Reglementeeritud on ka kava pikkus ja võistleja kostüüm. Kohustuslik on kanda lühikesi pükse, mis katavad tagumiku vähemalt ¾ ulatuses, ja maksimaalne pükste liikumise ala on 10%. Kui püksid on liiga väikesed või tõmbavad liikumise käigus koomale, saab võistleja miinuspunkte.

Artistliku võistluse puhul valib osaleja ise, millise kava ta esitab, ja rõhk ei ole niivõrd tehnikal kui karakteril ja lool, mida esineja väljendab.

Lisann võistleb mõlemas kategoorias, aga eelistab pigem vabadust. „Sportlikul võistlusel on hea, et sa tead täpselt, mida pead tegema. Artistlikul võistlusel on kava mu enda valik ja saan rohkem tantsule keskenduda. Praegu naudin seda.”

Kavad valmistab Lisann ise ette – koreograafia, muusika ja kostüümi idee on neiu fantaasia viljad. „Olen õppinud, et minule meelepärasel viisil tuleb asi välja vaid siis, kui seda ise teen. Realiseerin oma ettekujutused nii, nagu soovin.”

Pikemat lugu Lisanni ettevalmistusest ja postiakrobaatikast loe edasi ajakirjast Sport SIIT.