Viit kontinenti esindanud 107 kongressi delegaati kiitsid heaks AIBA uue põhikirja ning logo, turunduse ja avalike suhete strateegia ning reformikomitee soovitused, teatas Eesti Poksiliit.

Kongressil osalenud Eesti Poksiliidu peasekretäri Darja Saare sõnul asendatakse uue põhikirja vastuvõtmisega kontinentaalsed poksiliidud föderatsioonidega, mis alluvad AIBAle.

“Kongressil jättis AIBA hüvasti minevikuga, mille sisuks oli poksispordi aeglane väljasuremine ning võttis suuna poksi muutmisele üheks olümpialiikumise juhtalaks. Olümpialiikumise väärtustega viib poksispordi kooskõlla uus AIBA eetikakoodeks. Kongressi otsustel on kaugeleulatuvad tagajärjed,” ütles Saar.

“Üksteist kuud tagasi Santo-Domingos AIBA presidendiks valitud Rahvusvahelise Olümpiakomitee liige Dr Ching Kuo-Wu on algatanud oluliste muutuste programmi AIBA ja poksispordi kardinaalseks uuendamiseks, milleks loodi ROKi liikmetest ning avalike suhete, turunduse, meditsiini, spordiõiguse ja poksispordi asjatundjatest reformikomitee ja AIBA nõustamiskomitee. Komiteede töö eesmärgiks on spordiala kaasaajastamine ning integreerimine rahvusvahelisse olümpialiikumisse, olümpialiikumise väärtuste järgimine, AIBA kontrolli kehtestamine kõikide sporditasandite, harrastus-, võistlus- ja tippspordi üle ning sportlaste heaolu tagamisele suunatud spordisüsteemi ülesehitamine,” kirjeldas Saar AIBA algatatud reformide eesmärke.

Kongressi järel kaovad spordi sõnavarast amatöör- ja profipoksi mõisted ning võttes poksispordi kõik tasemed kontrolli alla, kehtestas AIBA spordiala ametliku nimetusena olümpiapoks (olympic boxing).

Vastu võetud võistlusmääruste muudatustest on olulisemateks eliitgrupis matði kestvuse 3 raundi x 3 min taastamine, uuendused võistlusvarustuses (poksitakse ilma kiivriteta) ning ennetähtaegse matði lõpetamise reegli (nn 20 punkti reegel) tühistamine.

Luuakse AIBA kommertslik liiga (AIBA League), mille eesmärk on pakkuda kommertsturniiride ja -matðide abil poksispordi tippudele täiendavaid eneseteostusvõimalusi. Noorte innustamiseks taotletakse poksi lülitamist 2010. aasta Noorte Olümpiamängude programmi.

Plaanis on rajada aastaks 2010 igale kontinendile AIBA poksiakadeemia spordiala teadusliku baasi loomiseks ning õppe- ja treeningprogrammide käivitamiseks sportlastele, treeneritele, kohtunikele, spordiametnikele ja poksispordi arstidele (ringside doctors).

195 riigi poksiliite ühendav AIBA on maailma suurim rahvusvaheline alaliit.