„Suu­sa­ta­ja­te ja las­ke­suu­sa­ta­ja­te ma­ju­tus­pai­ga bro­nee­ri­si­me ju­ba am­mu ära, sel­le aas­ta al­gu­ses kir­ju­ta­si­me ka le­pin­gu al­la,” ütles Ees­ti olümpia­ko­mi­tee saa­vu­tuss­por­di di­vis­jo­ni juht Mart­ti Ra­ju.

„Te­gu on palk­ma­ja­de, mit­te ta­va­ho­tel­li­ga, kuid seal pa­ku­tak­se vä­ga kva­li­teet­set ma­ju­tust.” Eest­las­te poolt hõiva­tud Brew Cree­ki ni­me­li­se ma­ju­tus­komp­lek­si ka­suks võrrel­des Van­cou­ve­rist 120 km kau­gu­se­le jää­va Whist­le­ri olümpiaküla­ga rää­gib tõik, et pää­se­tak­se olümpia-küla me­lust ja sa­gi­nast. Sa­mas tu­leb EOK-l suu­sas­port­la­sed tree­nin­gu­te­le ja võist­lus­te­le toi­me­ta­da oma trans­por­di­ga, ku­na amet­lik trans­por­disõlm paik­neb olümpiakülas.

Karm valikusõel

„B­rew Cree­ki ma­ja­ke­sed sai­me õnneks vä­ga hea hin­na­ga — oma­ni­ku en­di­ne pruut oli eest­lan­na,” sel­gi­tas Ra­ju. „Ma­ju­tus­pai­ga mii­nus­poo­le jääb aga see, et sin­na ei saa tree­nin­gu­teks pi­ke­mat kui mõne­sa­ja­meet­rist suu­sa­ra­da sis­se aja­da. Koht asub ju täies­ti met­sa sees, ümber­rin­gi hul­gu­vad näljased ka­rud.”

Li­saks murd­maa- ja las­ke­suu­sa­ta­ja­te­le püri­vad Van­cou­ve­ri män­gu­de­le Ees­ti suu­sahüppa­jad, ka­hevõist­le­jad, mäe­suu­sa­ta­jad, lu­me­lau­du­rid ja iluui­su­ta­jad. „Va­liksõel on muu­tu­nud võrrel­des eel­mis­te ta­limä­gu­de­ga tun­du­valt kar­mi­maks,” kin­ni­tas Ra­ju ja osu­tas las­ke­suu­sa­ta­mi­se­le: „Kui Ees­ti ei kuu­lu 2008. ja 2009. aas­ta MM-i tu­le­mus­te põh-jal maail­ma 20 pa­re­ma rii­gi sek­ka, pää­seb meilt olümpia­le vaid üks nais- ja üks mees­las­ke­suu­sa­ta­ja. Olümpiapääs­me­te ja­ga­mi­ne lä­heb luk­ku ko­he pä­rast veeb­rua­ri­kuist MM-i Lõuna-Ko­reas.”

See­vas­tu murd­maa­suu­sa­ta­mi­ses lüüak­se va­likusõel kin­ni al­les kuu ae­ga en­ne män­gu­de al­gust, 18. jaa­nua­ril 2010. „Ka rah­vus­va­he­li­ne suu­sa­liit FIS ko­pee­rib oma spor­dia­la­del olümpiapääs­meid ja­ga­des las­ke­suu­sa­ta­jaid, pan­nes siis kas ühe või ka­he hooa­ja tu­le­mus­te põhjal kok­ku rii­ki­de pa­re­mus-jär­jes­tu­si,“ sel­gi­tas Ra­ju.

„Ai­nuüksi FIS-punk­ti­dest enam olümpial star­ti­mi­seks ei pii­sa.” Iluui­su­ta­ja­test arvestab EOK Van­cou­ve­ris prae­gu nii ühe üksiksõit­ja kui ka jää­tant­su­paa­ri­ga, nende olümpia­koh­ta­dest um­bes 80 prot­sen­ti ja­ga­tak­se väl­ja pä­rast tu­le­va aas­ta märt­sis pee­ta­vat MM-i. „Seejä­rel jääb neil olümpia­nor­mi täit­mi­seks veel vaid sügi­se­ne võist­lus Vii­nis,“ sel­gi­tas Ra­ju.

Ettevalmistuseks 10 miljonit

Olümpia­ko­mi­tee pea­sek­retär Too­mas Tõni­se eel­dab, et Van­cou­ve­ri-de­le­gat­sioon jääb sa­mas­se suu­rusjär­ku eel­mis­tel ta­limän­gu­del To­ri­nos käi­nud esin­du­se­ga. „To­ri­nos võist­les 27 Ees­ti sport­last — sel­lest pal­ju enam ei suu­da me olümpia­la­si et­te ­val­mis­ta­da ega män­gu­de­le saa­ta,” ütles ta. Olümpia­ko­mi­tee pre­si­den­di Mart Sii­man­ni sõnul neelas vii­mas­te ta­limän­gu­de et­te­val­mis­tus EOK kuk­rust 10 mil­jo­ni kroo­ni rin­gis.

„Tõen­äo­li­selt jääb see sum­ma Van­cou­ve­ri olümpia pu­hul sa­mas­se suu­rusjär­ku, aga EOK on hoo­li­ma­ta prae­gu­sest ma­jan­dus-k­lii­mast sel­leks val­mis,” ütles Sii­mann. „Jät­ka­me olümpiaet­te­val­mis­tus­toe­tus­te maks­mist lu­ba­tud ma­hus ja kee­gi olümpia­kan­di­daa­ti­dest ei pea mu­ret­se­ma.”