Seadusemuudatuste jõustudes saavad spordiorganisatsioonid taotleda riigieelarvest sihttoetust treenerite töötasu jaoks. 2015. aasta eelarvesse taotletakse selleks 3,51 miljonit eurot.

„Ametisolev valitsus on oma programmis kinnitanud, et üks olulisi tegevusi on laste ja noortega töötavate treenerite töö väärtustamine. Koostöös spordiorganisatsioonidega on Kultuuriministeeriumis ette valmistatud sihttoetuste maksmise süsteem, mis tagab töölepingute sõlmimise laste- ja noortetreeneritega ning kindlustab seeläbi treeneritele sotsiaalsed garantiid,“ rääkis kultuuriminister Urve Tiidus.

„Selleks kavandatud riigieelarveline toetus peaks aitama hoida trennitasusid lapsevanemate jaoks mõistlikul tasemel ja peab välistama treenerite töö eest tasumise stipendiumide vormis. Seadusemuudatus parandab otseselt nende treenerite olukorda, kes tegelevad kõige olulisemaga – meie järelkasvuga,“ lisas Tiidus.

Vastavalt kokkulepitud põhimõtetele saaksid tulevikus oma treenerite jaoks taotleda töötasutoetust spordiklubid, kes on kantud Eesti spordiregistrisse, ja spordikoolid, kelle andmed on esitatud Eesti hariduse infosüsteemi. Toetust saab taotleda laste ja noortega tegelevatele treeneritele, kellel on vähemalt viies kutsetase. Toetuse taotlemisel tuleb arvestada, et sihttoetus ei ole mitte täiemahuline tööjõukulude katmine, vaid eraldatava toetusega vähemalt samaväärse rahastamise peab tagama treeneri tööandja.

Toetussüsteem on kavandatud toimima alates 2015. aastast. Kui eelnõu menetlemine kulgeb takistusteta, algab taotluste registreerimine hiljemalt selle aasta novembris ning detsembri keskel saavad taotlejad teada otsused toetuste eraldamise kohta.