Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) pressiesindaja kinnitas NY Timesile e-kirjas, et nn "Šarapova ravimit" on leitud selle nädala esmaspäeva seisuga 60 sportlase dopinguproovist ning see number on kasvav. Nende seas on ka olümpiamedaliste ja maailmameistreid.

Paljud neist pole veel meediale teada, kuna nende juhtumid on alles lahendamisel - kas seisab protsess B-proovi avamise nõude või millegi muu taga. Tennisist Maria Šarapova oli esimene, kes sellega vahele jäämisest ise avalikult teatas.

Tänaseks on teada, et meldooniumit on tarvitanud ka lühirajauisutamise olümpiavitja Semjon Elistratov ja kiiruisutamise maailmameister Pavel Kuližnikov Venemaalt, maadluse olümpiahõbe Davit Modzmanašvili Gruusiast, 1500 meetri jooksu maailmameister Abeba Aregawi Rootsist, Katjuša tiimi jalgrattur Eduard Vorganov, Ukraina laskesuusatajad Olga Abramova ja Artjom Tõštšenko, Venemaa laskesuusataja Eduard Latõpov, iluuisutaja Jekaterina Bobrova ja Moskva Dinamo võrkpallur Aleksander Markin. Uusi meldooniumijuhtumeid kerkib esile pea iga päev.

"Me ei ole üldsegi üllatunud, et aine, mis äkitselt keelatud ainete nimekirja pandi, nii palju positiivseid juhtumeid on toonud," ütles neljapäeval WADA peasekretär David Howman.

"Aine on selles nimekirjas sellepärast, et seda on kasutatud vastupidavuse tõstmiseks, ning seetõttu me ka seda 12 kuud jälgisime. Selle "jälgimisnimekirja" panemisega 2014. aastal andsime me sportlastele sõnumi: "Olge sellega ettevaatlikud!" Aga nad ei olnud."

Howman märkis, et üllatav oleks, kui kõigil neil 60 või 70 sportlastel oleks tõsine südamehaigus. Ta lisas, et sellisel juhul võinuks nad 1. jaanuarist taotleda WADA eriluba tervisliku seisundi tõttu ning ravimit legaalsel moel edasi süüa.