Louisiana ülikooli lõpetanud noormees otsib uusi väljakutseid. „Tõepoolest, olen otsustanud ujumiskarjääri praeguseks lõpetada. Otsin siin (Ameerikas — toim) oma erialal aktiivselt tööd. Üks variant, mida praegu kaalun, on ikkagi ka õpinguid jätkata ja magistratuuri astuda,” rääkis Mälberg, kes õppis Louisiana ülikoolis rahandust, spetsiliseerudes siseauditile.

Pekingi olümpiamängudel ujus Mälberg 50 meetrit vabalt 22,37-ga, mis andis 25. koha. Ühtlasi purustas ta sellega kaheksa aastat vana Indrek Sei tipptulemuse. Sama säravalt jätkas ta talvel, kui Rijekas toimunud lühiraja EM-il jäi napilt esikaheksast välja, lõpetades 9. koha ja taas kord rekordiga 21,56.

Ometi ei aidanud tipptulemused Mälbergil otsustada jätkamise kasuks.

„Loobumismõtted olid peas juba enne olümpiat,” tõdes möödunud nädalal 2008. aasta parimaks meesujujaks valitud Mälberg. „Kui oleksin jõudnud Pekingis poolfinaali, oleksin üritanud järgmise olümpiani basseinis püsida,” lisas ta. Olümpiaujulas jäi poolfinaalist puudu kaks kümnendikku.

„Olen alati tahtnud tippspordist lahkuda oma võimete tipul, ajal, mil tulemused on veel konkurentsivõimelised — sellises seisus ma praegu ka olen,“ arutles Mälberg. „Kindlasti jäi veel varu tulemuste parandamiseks, natukene otsus hinge kriibib, kuid ühel hetkel sain aru, et spordi­tegemise negatiivsed pooled kaaluvad positiivsed üles,” sõnas Mälberg.

Olümpia järel pälvis Mälberg kiidusõnu ka ülikooli treeneri Adam Schmitti käest.

„Miko näitas end väga heast küljest,” lausus juhendaja ülikooli koduleheküljel LsuSports.net. „Kuidas teisiti hinnata rahvusrekordi püstitamist ja elu parimat minekut — ning seda kõike olümpiamängudel,” rõõmustas Schmitt.

Tuleviku seob Eestiga

Pärast olümpiat noormees kuu aega vees ei käinud, sest tahtis end korralikult välja puhata. Treenima asudes juhtus õnnetus jõusaalis ning taas tuli veidi kergemalt harjutada. Ent kõigest hoolimata säravad Eesti rekorditabeli tulemused, mis ujutud 2008. aastal. Mis siis mullu teisiti tehti, kui varasematel aastatel? „Analüüsisime treeneriga tulemusi ning jõudsime järeldusele, et suuri muudatusi me viimase aasta treeningutes ei teinud,” sõnas Mälberg. „Kui otsida, mis oli teistmoodi, siis vast suhtumine — varem olin liiga süvenenud ujumisse, kuid viimasel aastal proovisin hoida balanssi ujumise ja vaba aja vahel,” arutles Mälberg, kelle tulemused on stabiilselt aastate jooksul paranenud. „Seda eelkõige suure töö ja tahte abil. Nelja-aastane tsükkel kukkus välja ideaalilähedaselt.”

Uue elu alguses soovib Mälberg veel end ookeani taga proovile panna, kuid ühes on Kalevi ujumiskooli kasvandik kindel — tuleviku tahab ta siduda Eestiga.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes