Kuigi nahka ei õnnestunud 138-kilosel raskekaallasel eriti märjaks ajada, koges ta igatsetud võistluspingutust ning teenis kodupubliku rõõmuks esikoha.

Yuko ja koka väärilise võttega finaalis sakslase Tino Bierau alistanud Padar veendus, et üldkehalisel seisundil pole viga, kuigi lubas endale aprillikuise EM-i järel kolmenädalase puhkuse.

“Sellist olukorda, kus hing niidiga kaelas ripub, täna polnud,” tõdes EM-il kimbutanud jalatraumast täielikult võitu saanud Eesti esijudoka eilse etteaste järel. “Aga kui finaalis õnnestus üks moment ära kasutada ja yuko teha, ei keskendunudki ma enam ipponi üritamisele, vaid eduseisu hoidmisele.”

Padar tõdes, et ihanuks rohkem maadelda kui kuue osalejaga jõuproov võimaldas. Sestap läheb ta sel nädalalõpul võistlusnälga leevendama ka Moskvasse, kus peetakse super-MK-etapp. “Moskva-etapp on alati prestiižikas ja sinna on oodata mitmeid tugevaid vastaseid,” tõdes Padar.

Tõsist olümpiaettevalmistust alustab Padar juuni alguses, kui harjutab nädalapäevad Pärnus. Seejärel on plaanis treeninglaagrid Valgevenes, Hispaanias ja Portugalis, Otepääl ning Poolas.

“Tallinna-võistluse põhjal ei saa järeldusi teha, Martin soovis vaid end natukene kontrollida,” selgitas Eesti judokoondise peatreener Aavo Põhjala. “Otsime Martinile veel üht turniiri enne olümpiat, kus saaks end proovile panna.”

Budõlinile kolmas koht

Rocca al Mares Arigato spordihoones peetud MK-etapil jäi konkurents lahjaks, sest Pekingi olümpiamängude pääsmed said aprillis jagatud. “MK-etapid on muidu tähtsad võistlused, aga praeguses kontekstis, kui olümpiapiletid juba jagatud, kujunes Tallinnas toimunud mõõduvõtt tühjaks,” nentis Põhjala. “Kahjuks ei pidanud Euroopa judoliit sõna ega andnud Eestile korraldada jaanuarikuist MK-etappi, nagu kunagi lubas.”

Eesti sai raskekaalus ka kolmanda koha — Juhan Mettis oli pronksimatšis üle Jaan Angerjärvest. Teise kolmanda koha teenis Eesti koondisele olümpiapääsmeta jäänud Aleksei Budõlin kehakaalus kuni 90 kg.

Tavaliselt kuni 81-kiloste meestega heitlev Budõlin ütles, et ei kavanda siiski kaaluvahetust. “Olen Saksamaa klubi eest kuni 90-kilostega maadelnud ka Bundesligas ja Euroopa karikavõistlustel,” meenutas Budõlin.

Budõlin ütles, et võttis pärast EM-i paariks nädalaks aja maha ning lõõgastus Türgis. “Sestap ongi kaal tõusnud praeguseks 89 kiloni,” selgitas ta. “Muidu kaalun 85 kilo ringis. “

Hooaja lõpetanud Budõlini järgmised etteasted on augustis-septembris Bundesligas ning Euroopa karikasarjas. “Seejärel asun valmistuma tuleva aasta EM-iks, kus maadlen kindlasti jälle oma kaalus,” tõdes ta. “Usun, et mul on veel, mida näidata.”