18. augusti hommikul kell 8 anti Saku vallas asuvas Tammemäe karjääris start järjekorras kaheksandale Eesti Täispikale Triatlonile, kus võistlejatel tuli läbida 3,8 km ujudes, 180 km rattasadulas ja 42,2 km joostes. Kui esimesel korral, 2006. aastal, osales Keila lähistel peetud võistlusel üksnes seitse sportlast, siis tänavu oli täispikale distantsil triatleete kogunenud 46. Lisaks eestlastele ka külalised Soomest, Lätist ja Venemaalt.

Ülekaalukalt osutus teistest seekord paremaks Margus Heintalu, kes haaras liidriohjad kohe pärast ujumisetappi ning kasvatas kahe järgneva osaalaga kaasvõistlejate ees edumaad veelgi. Finišisse Keila Tervisekeskuse juures jõudis Heintalu ajaga 9 tundi, 21 minutit ja 7 sekundit, edestades lähimat konkurenti juba enam kui poole tunniga.

„Eks ta ikka raske oli, Ironman pole kunagi kerge. Ise olin üllatunud rattast, tavaliselt läheb mul rattaga kehvasti, aga täna tulin ratta pealt esimesena ja sinna ma jäin,” olid värske võidumehe esmased kommentaarid äsja möödunud katsumusest.

Teise koha eest käis põnev heitlus kahe Toomase vahel. Nii Toomas Lelov kui ka 2006. aastal esimese Eesti Täispika Triatloni võitnud Toomas Loho liikusid 2/3 võistlusest enamvähem ühes tempos, ent maratonirajal pani Lelov siiski oma paremuse maksma, lõpetades võistluse ajaga 9:51.40 kokkuvõttes teisena. Neli minutit ja 25 sekundit hiljem finišeeris kolmandana Toomas Loho. „Uus rekord. Sellistele meestele pole häbi kaotada,” lausus Loho kokkuvõtvalt.

Tänavuse täispika triatloni läbisid teiste hulgas ka kaks kanget naist – Kadri Possul ja Kaity-Marin Tiitmaa. Võistlust alustas paremini küll Kadri, kes tubli ujumis- ja rattaetapiga kasvatas oma edu peakonkurendi ees 16 ja poolele minutile, kuid lõpuks oli ikkagi maratonijooks see, mis asjad paika pani. Ligemale 27 minutit kiirem jooksuaeg tõi esimesena finišisse hoopis Kaity-Marini, andes talle lõppajaks 11:20:21. Mitte vähem tublim Kadri sai lõpuprotokolli kirja ajanumbrid 11:27:43.

Nüüdseks juba kaheksandat aastat Keilas korraldatava Eesti Täispika Triatloni traditsioonid said alguse 2006. aasta suvel, mil seitsme võistleja osavõtul läbiti Keila lähistel esmakordselt triatloni Ironmani distants. Toona kulus võidumehena lõpetanud Toomas Lohol distantsi läbimiseks aega 13 tundi ja 5 minutit.

Võrreldes kaheksa aasta taguse võistlusega on osalejate tase oluliselt tõusnud. Viimasest annab tunnistust kasvõi võistluse rajarekord 8:58:31, mille aastal 2010 püstitas seni veel ainsana Eesti Täispika Triatloni kolmel korral võitnud Indrek Teppo. Siinkohal võib võrdluseks tuua Marko Alberti nimel oleva Eesti rekordi 8:08:17, mis sai kaks aastat tagasi püstitatud Austrias toimunud Kärteni Ironmanil.

Juba ainuüksi täispika triatloni lõpetamist peetakse spordimaailmas üheks äärmiselt prestiižeks ja tunnustust loovaks saavutuseks, olles üheaegselt suureks eneseületuseks nii vaimses kui ka füüsilises mõttes.