“Male kasulikkust on lapse arengu ja hariduse seisukohast raske ülehinnata,” kinnitas eksmaailmameister Kasparov, kelle sõnul on sügisel 12 Eesti koolis alanud ja ligikaudu 600 algklasside last kaasanud “Male koolidesse” pilootprojekt käivitunud suurepäraselt. “Tagasiside on eranditult positiivne ning ma siiralt loodan, et riigi ja eratoetajate abiga suudame järgmisel õppeaastal projekti haaret Eestis oluliselt laiendada,” lisas Kasparov.

Kolmapäeva õhtul kell 18, toimub Tallinnas kohvikus Wabadus heategevuslik malesimultaan, kus Garri Kasparovi vastasteks on teiste hulgas Riigikogu liikmed Margus Tsahkna ja Andrei Korobeinik, vandeadvokaat Jüri Raidla, ettevõtja Joakim Helenius, moekunstnik Katrin Kuldma, aga ka üks Tallinna Reaalkooli õpetaja ja kaks noort maleõpilast. Simultaani eestvedaja, ettevõtja Lauri Meidla kinnitusel kogub simultaan laste maleõppe toetuseks vähemalt 5000 eurot, kuid korraldajad loodavad, et summa kasvab ürituse käigus veelgi.

“Male koolidesse” pilootprojektis osalevad käesoleval õppeaastal Tallinna Vanalinna Hariduskolleegium, Gustav Adolfi Gümnaasium, Pärnu Koidula Gümnaasium, Miina Härma Gümnaasium, Tartu Descartes’i Lütseum, Tartu Kommertsgümnaasium, Kuusalu Keskkool, Kiviõli Vene Gümnaasium, Jõhvi Vene Gümnaasium, Ahtme Kool, Juhkentali Gümnaasium ja Tartu Mart Reiniku Kool.

Kasparov Chess Foundation on mittetulunduslik fond, mis tegeleb male populariseerimisega ja malehariduse arendamisega kõikjal maailmas. Kasparovi algatatud rahvusvahelisele programmile “Male koolis” avaldas 2011. aasta novembris vastu võetud deklaratsioonis oma tugevat toetust ka Euroopa Komisjon ning programmi kasutuselevõtt on plaanis kõigis 27 liikmesriigis. Lisaks Euroopa Liidule on fond aktiivselt tegev Ameerika Ühendriikides, aga ka näiteks Brasiilias, Lõuna-Aafrika Vabariigis ja Gruusias.

Garri Kasparov

Garri Kasparovist sai 1985. aastal ajaloo noorim male maailmameister ning ta püsis malemängijate maailmaedetabeli absoluutses tipus kakskümmend aastat. Kasparovi legendaarsed viis malematši Anatoli Karpovi vastu viisid malemängu uuele tasandile ja sellest sai kaasaegne profisport. Kasparovi janu uute väljakutsete järgi tipnes kuulsate matšidega IBMi superarvuti Deep Blue vastu.

Kasparov loobus profimalest 2005. aastal, et asuda juhtima Vene demokraatlikku liikumist. Garri Kasparov on tunnustatud kõneleja äri- ja poliitilistes ringkondades sellistel teemadel nagu inimõigused, juhtimine, tehnoloogia ja strateegiline planeerimine. Tema 2007. aastal ilmunud raamat “How Life Imitates Chess” räägib otsuste tegemisest ning seda on tõlgitud rohkem kui 20 erinevasse keelde.

Nii oma malekarjääri ajal kui pärast seda on Kasparov alati aktiivselt kõnelenud koolides male õpetamise programmide vajadusest. Lisaks sellele tegeleb Garri Kasparov aktiivselt ka heategevusega osaledes heategevuslikel simultaanidel üle maailma ning teostab läbi oma fondi unistust viimaks malet klassiruumidesse üle maailma.

8-16 aastastele lastele ja noortele mõeldud “Male koolis” programmi kaasrahastab alates 2012. aastast ka Euroopa Liit ning selle kasutuselevõtt on plaanis kõigis 27 liikmesriigis.