Kaks sportlast jäid ilma hõbemedalist ja kaks pronksist. Patustajaid oli tõstjate, maadlejate ja kergejõustiklaste seas. Kõik kuus medalivõitjat tulevad endistest Nõukogude liidu maadest - Venemaalt, Valgevenest, Ukrainast, Usbekistanist ja Kasahstanist.

Hõbemedalitest jäid ilma vabamaadlejad Soslan Tigiev Usbekistanist (kategooria 66-74 kg) ja Taimuraz Tigijev Kasahstanist (84-96 kg) ning tõstjad Olga Korobka Ukrainast (75 kg) ja Andrei Rõbakov Valgevenest (85 kg), kirjutab ABC News.

Tigievilt on juba varem dopingu kasutamise tõttu ära võetud 2012. aasta Londoni olümpia pronksmedal.

Pekingi pronksi peavad loovutama Venemaa takistusjooksja Jetakerina Volkova ja Valgevene tõstja Anastasia Novikova (53 kg).

Kõiki medalivõitjaid ühendab steroidi turinaboli kasutamine. Rõbakovi ja Novikova proovidest leiti ka stanosooli jälgi. Mõlemad on juba kümnendeid laialt levinud dopinguained, kuid ROK-i uute testimismeetoditega on nende kasutamist võimalik tuvastada nädalate ja kuude, mitte enam pelgalt päevade lõikes.

ROK lasi rahvusvahelisel tõstmis-, maadlus- ja kergejõustikuliidul olümpia tulemused ümber teha ja sportlastele täiendavad karistused määrata. Kas medalid ka füüsiliselt uuesti ümber jagatakse, pole veel otsustatud.

Kolm dopingupatust poodiumile ei jõdnud: kuubalane Wilfredo Martinez sai meeste kaugushüppes viienda koha, Nigeerias sündinud hispaanlanna Josephine Onyia langes naiste 100 meetri tõkkejooksu poolfinaalis ja Aserbaidžaani tõstja Sardar Hasanov ei lõpetanud meeste -62 kg kategooria võistlust. Hasanov võttis samuti turinaboli, Martinez diureetikumi atsetasolamiid ning Onyia metüülheksaneamiini.

Eelmisel nädalal teatas ROK, et Londoni olümpia hõbemedal võeti ära Venemaa tõstjalt Apti Aukhadovilt, kes patustas turinaboli ja drostanolooniga.