Meeliülendavaid võite ja ülinappe kaotusi pakkusid kümned tähed. Maailm sai endale esimese mustanahalise ja noorima vormelimeistri, seksika tennisejumala ning kõigi aegade parimini korraldatud olümpiamängud. Aastat vürtsitasid poliitilised kaklused olümpiatule pärast ning ühe jalaga Oscar Pistoriuse võitlus õigluse pärast.

USA ujuja Phelps tõusis mööduva aasta tipptäheks haruldase saavutusega, millega pole varem keegi hakkama saanud. Olümpial kaheksal distantsil ujunud noormees noppis kõik kaheksa kuldmedalit ja püstitas seejuures seitse maailmarekordit. Neli aastat varem Ateena mängudelt kuus kulda korjanud sportlane teatas juba enne Pekingi mänge, et ei kavatse seekord ühtki kulda kellelegi teisele kinkida. Esialgu peeti seda vaid Ameerika sportlastele iseloomulikuks suurusehullustuseks. Ent Phelps täitis lubaduse ja kirjutas end hämmastava saavutusega igaveseks maailma spordiajalukku.

Jamaica välejalg Usain Bolt nihutas Linnupesa staadionil edasi inimvõimete piire. Tosin aastat tagasi jooksis Michael Johnson 200 meetrit 19,32-ga. Ja maailm küsis, millal küll imeaeg ümber joostakse. Ei läinudki eriti kaua. 100 meetri tippaeg 9,69 pole vähem austust vääriv, kuigi Bolt lubas järgnevatel aastatel näidada tulemusi üheksa ja poole sekundi kanti.

Olümpia-aastast kokkuvõtteid tehes on kümned maailma juhtivad alalehed ja agentuurid küsinud: kumb, Bolt või Phelps, on siis ikkagi kõvem mees? Vastust pole keegi suutnud välja mõelda.

Aasta kolmanda spordisündmuse koha pärast võistlesid Hispaania jalgpallikoondis ja Lewis Hamilton. Napilt jäid peale pallivõlurid, keda seni suurvõistlustel ebaõnn saatnud. Seepärast läks Hispaania noor tiim suvisele EM-ile vastu suurema soosikukoormata. Kuid juba esimeses mängus Venemaaga näidati säherdust ülemvõimu, et polnud kahtlustki: loov ja ühtlane meeskonnamäng võib Hispaania meistriks viia. Ainsana osutas mehist vastuhakku maailmameister Itaalia, kuid penaltijumalad soosisid hispaanlasi.

23-aastane Lewis Hamilton krooniti novembri alguses kõigi aegade noorimaks vormel 1 klassi maailmameistriks, samuti oli ta esimene mustanahaline — paralleel USA presidendiks valitud Barack Obamaga, kellel üks vanematest samuti valge. kümneaastaselt olevat Hamilton kinnitanud McLareni juhile Ron Dennisele, et tahab kord sõita nende tiimis; 13-aastaselt pääseski Hamilton osalema McLareni noorteprojektis. Tänavu saabus pikaajalise lojaalsuse eest tänu. Hamiltoni paremus oli juuspeen: mullu kaotas ta MM-i tiitli ühe punktiga Kimi Räikkösele, tänavu edestas Felipe Massat samuti punktiga.

Nadal murdis rivaali

Tenniseaastat kroonis uue ku­ninga esilekerkimine. Hispaanlane Rafael Nadal võitis kaks suure slämmi turniiri, French Openi ja Wimbledoni, lisaks veel Pekingi olümpiaturniiri. Kuid saavutusi väärtustab eriliselt tõsiasi, et nendeni jõudmiseks pidi Nadal murdma pearivaali Roger Federeri vastupanu.

Šveitslane oli maailma tennist valitsenud enam kui neli aastat järjest, kui augustis tõusis uueks esireketiks Nadal. See tõstab tema turniirivõidud ruutu. Nadal näitas end väärika esireketina, kuulutades kohe, et peab võitude alusel endistviisi Federeri endast paremaks. Tõenäoliselt uuel aastal nende kahe duell jätkub.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.