„Minu jaoks tuli see uudis kui välk selgest taevast. Minu mõistus sellest aru ei saa,“ lausus Eesti tõsteliidu president Jaan Talts juunior, kes juba mõnda aega tagasi käis kultuuriministeeriumis välja idee juubeliaastal korraldada Estonia teatrisaalis tõstmise EM, kus spordisõbrad saaksid kaasa elada mullu MMil neljanda koha teeninud Mart Seimi medalivõitlusele. Kuigi vajalik riigipoolne tugi sellele projektile oleks ülalmainitud summast 15-25 korda väiksem, oli suhtumine leige ja asi endiselt lahtine. „Väga suurt entusiasmi keegi üles ei näidanud. Kalevi alla pole ma ideed siiski veel pannud,“ sõnas Talts.

Otsus 2018. aasta EMi korraldamise kohta tehakse järgmise aastal. Taotlema hakkamiseks peab Talts esmalt hankima ministeeriumi, omavalitsuse ja olümpiakomitee toetuskirjad, aga ta tahaks eelnevalt asjad täpselt kokku leppida ja numbrid ka paberile panna. „Siiani on öeldud ümmarguselt, et loomulikult tehke, tore, me toetame. Sain oma vitsad kätte U23 vanuseklassi EMi korraldamisega. Algselt lubati suuremat toetussummat, aga kui krooni asemel euro tuli, ümardati summa allapoole ja 26 000 eurot jäi saamata,“ selgitas Talts.

Lilleküla staadioni arendamiseks* kuluv summa ei mahu talle pähe. „Äkki kui staadion valmis saab, tuleb järg ka vehklejate, maadlejate ja tõstjate kätte. Vehklejad toovad Eestile igal aastal medaleid, aga peavad ikka harjutama vanas Kännu Kuke saalis. Kui palju saaks selle raha eest olemasolevatest ruumidest tõstesaale ümber ehitada ja korda teha? Umbes sada tükki,“ arutles Talts.

* Staadionile ehitatakse statsionaarsed lisatribüünid, kokku hakkab A Le Coq Arenale mahtuma 15 000 pealtvaatajat, lisaks ehitatakse juurde vajalikud abihooned.