"Kuna seoses Covid-19 leviku tõttu on kehtestatud eriolulord ning kõik spordiüritused tühistatud või edasi lükatud, kuid kodusistuvatel rahvasportlastel tossutallad sügelevad, siis korraldame „Heavy Metal Ultra Virtual Edition“ (HMU VE) karantiinitingimuste reeglitele vastava jooksuvõistluse. HMU VE on augustis Keilas toimuva pikamaajooksu „Heavy Metal Ultra“ virtuaalne versioon," teatasid virtuaaljooksu korraldajad.

„Heavy Metal Ultra“ on backyard ultra ehk viimase mehe jooksu tüüpi jooksuvõistlus. Pärit on see formaat USAst ning viimaste aastatega on see kogu maailmas kiiresti populaarsust võitnud.

Reeglid on kõikjal standardiseeritud: joostakse 6,7 km pikal ringil ja iga täistund on uus start. Selleks, et järgmises stardis osaleda, pead selleks ajaks ringilt olema tagasi jõudnud. Võistlusel ei ole mingit ajalist limiiti, kestab nii kaua kuni on jäänud järgi viimane osaleja, kes peab võitmiseks veel üksi ühe ringi tegema. Formaadi teeb eriliseks veel see, et võistluse lõpetajaks peetakse ainult võitjat, kõik ülejäänud on katkestajad.

Heavy Metal osa võistluse nimes tuleb sellest, et põhivõistlusel augustis algab iga start ühe raskema rocki lauluga. Laulude valik koostatakse osalejate soovilugudest.

6,7 km jooksmine tunni ajaga ei ole alguses üldse keeruline, sellega saab hakkama igaüks. Aga peale seda kui on möödunud kümmekond tundi, ei ole see enam üldse lihtne. Formaadi looja Lazarus Lake, kes on muu hulgas ka kuulsa Barkley Marathonsi korraldaja, on öelnud: „See on väga lihtne… kuni see enam ei ole lihtne“.

Maailmarekord selle jooksuvõistluse formaadis kuulub rootslasele Johan Steenele, kes läbis 2018. aastal USA’s Big’s Backyard Ultral 68 ringi ehk 455,98 km.

Esimene „Heavy Metal Ultra“ toimus 2019 Keila Terviseradadel ja sellest võttis osa 71 jooksjat. Võitja oli Hannes Veide, kes 32 tunniga läbis 213 km.