Sotsiaalmeediasse ilmus Rausise keelatud teguviisist foto ning Prantsusmaa politsei alustas lätlase suhtes, kes on esindanud ka Bangladeshi ja Tšehhit, uurimist, vahendab Daily Mail.

Telefonid on maleturniiridel teatavasti keelatud, kuna vastavate rakenduste abiga on võimalik võidukaid käike spikerdada.

58-aastane Rausis oli olnud paljude keskeas maletajate iidol, kuna ta jõudis kuue aastaga FIDE reitingus näitaja 2500 pealt 2700-ni. Viimase numbrini jõudjaid võib males pidada juba maailmameistritiitli nõudlejateks. 2500-2700 vahemikku jäävad enamus suurmeistreid.

Ühtlasi sai Rausisest vanim mängija maailma edetabeli esisajas. Lätlane jõudis jooksvas edetabelis 40. reale. Selline areng tekitas kuulujutte ja kahtlusi, millele FIDE ametnikud eelmisel nädalal Starsbourg Openil ka kinnitust said.

"Hämmastav, et Rausist varem ei peatatud. Tundub naiivne, et inimesed varem ei mõelnud, kuidas 50-ndates inimene nii palju areneda võib," kommenteeris juhtumit inglasest suurmeister Danny Gormally.

FIDE ausa mängu komisjoni juht Juri Garrett teatas, et Rausist jälgiti juba kuid, kuna alaliidu poolt arvutipetturite tabamiseks loodud statistiline mudel andis märke kahtlasest tegevusest.

Pole veel teada, kas Rausis vahele jäämise hetkel just malerakendust uuris, kuid peidetud telefonid on turniiri ajal juba iseenesest keelatud. Portaali chess.com andmetel allkirjastas Rausis hiljem isegi deklaratsiooni, milles kinnitas, et tualetist leitud telefon oli tema oma.

Pikema kommentaari andmisest Rausis keeldus. "Ma pole huvitatud. Kahju on juba tehtud. Kaotasin eile lihtsalt pea. Kinnitasin kirjalikus avalduses fakti, et kasutasin telefoni. Mis ma enamat võiks öelda? Jah, ma olin pärast hommikust mängu väsinud ja kogu see süüdistuste laine Facebookis avaldas samuti mõju. Eile korda saadetu oli hea õppetund, aga mitte mulle - ma mängisin nagunii juba oma viimase malemängu," ütles ta.