Sportlaste võimalused ja vahendid enda treenimiseks koroonaajal olid erinevad. Kõik, kes olid suutnud endale vahendeid koju saada, said Ramili sõnul ka trennid tehtud. “Selge on see, et treeningraskused ja -võimalused polnud samad, mis jõusaalides, aga treeningprogramme natuke ümber sättides oli võimalik siiski hoida vähemalt mingil tasemel vormi,” räägib ta ja lisab, et lühike puhkus kehale ja teistmoodi treeningud olid võibolla isegi abiks. Kahjuks osad sportlased tegid kevadel päris pika treeningpausi, sest neil polnud võimalusi või motivatsiooni trennidega jätkata.
Ramil ise oli enda sõnul pisut paremas olukorras kui paljud teised. “Mul oli võimalus oma töökohas töötajatele spordi tegemiseks mõeldud ruumi periooditi kasutada. Kindlasti liikusin ma rohkem väljas – käisin rohkem jala, sõitsin rattaga jne,” meenutab ta.

Küll aga on sportlased tema sõnul olnud üldiselt väga tublid. “Mõned sportlased, kellest osad olid algajad ja kes valmistusid kevadeks, said siiski sellise tagasilöögi, et uuesti võistlusteks valmistumise mõtted on jäänud kaugesse tulevikku ja pigem on selles osas ebakindlus,” räägib ta. “Meie tiimist omistas võistlejalitsentsi sellel aastal üle kahekümne võistleja ja nüüd sügisel reaalselt võistleb alla kümne.”

Ramil Lipp

Tema sõnul need sportlased, kes suutsid ja kellel oli võimalus kodustes tingimustes trenni teha, said ka ennast järjel hoida ning nad on ka nüüd sügisel võistlustules. Ebakindlus üldiselt on Ramili sõnul suur ja ka sügisel jäävad paljud võistlused ära ning isegi kui ei jää, on reisimine väga keeruliseks osutunud ja karantiininõuded ei motiveeri just reisima võistlemise mõttes. “Tegeleme ju amatöörspordiga ning inimeste eraelud: pere, kodu ja töö, ei võimalda jääda ise karantiini ja põhjustada kõikidele oma lähedastele sellist olukorda,” selgitab ta.

Küsimusele, mida ta ootab enim tulevatelt võistlustelt, vastab Ramil kiirelt: “Ootan, et võistlused toimuks ning sportlased saaksid osaleda ja publik tulla kaasa elama.”

Ramil sõnab, et elab eelkõige kaasa oma sportlastele, ent tema meelest on tublid kõik sportlased, kes on vormi teinud ja lavale võistlema jõudnud või jõudmas.

Emotsioonid peab välja elama

Vahel tuleb aga sportlase elus ette see, et sportlane jääb medalist ilma. “See on väga isiklik, kui sportlane ei saavuta tulemust, mille nimel on pingutatud. Eelkõige ma näen, et tuleb alati analüüsida, miks midagi on juhtunud ja kuidas saab edaspidi paremini. Mõni sportlane vajab rahu ja mõni toetust ja suhtlemist. Seega leian, et tuleb hoida pea selge ja teha tulevikuks analüüsi põhjal õigemaid otsuseid,” räägib Ramil.

Võitude tähistamine on tema sõnul oluline, aga seda siis ka pigem lähtuvalt erinevate isiksuste omadustest. Tähistamine on samuti personaalne, aga tähistama peab.

Ramil Lipp (nr 143).

Et keerulistest olukordadest võitjana välja tulla, peab halvad emotsioonid kuidagi välja elada, olgu selleks kas kurbuse, viha või muu negatiivse emotsiooni reaalne välja elamine, välja rääkimine. “Kui emotsioon on maas, siis peab negatiivsele teemale otsa vaatama ja leidma õppetunnid, tegema tegevuskava, kui on soov edaspidi selliseid olukordi vältida või nendega paremini hakkama saada,” selgitab Ramil, et on seda meelt, et iga olukord lõpuks laheneb ja on võimalik edasi liikuda.
Ta toob näiteks vigastused – kui saad vigastuse, siis alustuseks ajab vanduma. Vannud ära ja siis tuleb leida viisid treeningutega jätkamiseks nii, et vigastus ei süveneks ja samas saaks siiski treeningud tehtud. Muude tagasilöökidega on ju põhimõtteliselt sama lugu. Ehk kokkuvõtvalt tuleb emotsioonid läbi elada ja siis võtta aeg analüüsimiseks ning edasi minemise jaoks järelduste tegemiseks. Järeldused tehtud – edasi!

Seoses koroona teise lainega ütleb Ramil, et paljud inimesed on päris ära hirmutatud. “Ma usun, et tervet mõistust aitab eelkõige säilitada see, kui olla vähem infoväljas, mis meid negatiivselt mõjutab ja keskenduda neile asjadele ja tegevustele, mis meile meeldivad ja meile head enesetunnet loovad. Olgu selleks sport, aktiivne eluviis, lähedastega ajaveetmine ja muud säärased tegevused,” soovitab ta.