Riia Tehnikaülikooli lahtised meistrivõistlused on tänavuse aasta kõige esinduslikum maleturniir Baltikumis, osalejate seas on 9 maletajat, kelle reiting on üle 2600, sh kolm meest, kes kuuluvad maailma edetabelis 100 parima hulka – Läti esinumber Aleksei Širov (2709), Ungari imelaps Richard Rapport (2704) ja armeenlane Hrant Melkumjan (2655). Kokku osaleb turniiril üle 200 maletaja, nende seas Kaido Külaots, Ottomar Ladva, Jaan Narva, Mai Narva, Ilja Siroš, Dmitri Petrov ja Kirill Tšukavin Eestist. Mängitakse üheksa vooru.

Kolme vooru järel on täisedu kümnel maletajal, sh Kaido Külaotsal. Esimeses voorus alistas Külaots ukrainlase Kirill Ševtšenko, teises jaapanlase Ryosuke Nanjo ja kolmandas austraallase Christopher Wallini. Neljandas voorus on Külaotsal valged malendid samuti liidrite hulka kuuluva Venezuela esinumbri Eduardo Iturrizaga vastu, kelle reiting on koguni 2653 (Külaotsal 2567).

Väga hästi on turniiri alustanud ka Ilja Siroš. 16-aastane Sillamäe koolipoiss (reiting – 2130) on kogunud 2 punkti – avavoorus sai ta jagu leedulasest Tomas Laurusasest (2435) ja kolmandas prantslasest Julien Lamorelle’ist (2352). Siroši homne vastane on lätlane Roland Berzinš.

Ottomar Ladval ja 12-aastasel Kirill Tšukavinil on kolme vooru järel 1,5 punkti, Mai Narval, Jaan Narval ja Dmitri Petrovil 1 punkt.