Kihid jaotatakse üldiselt kolmeks.

Esimene kiht – niiskuse juhtimine

Esimene kiht on spordipesu koos aluspesuga. Selle kihi peamine funktsioon on niiskust nahalt eemale juhtida, sest kuiv nahk aklimatiseerub palju paremini. Esimeseks kihiks sobib pesu, mis on valmistatud tänapäevastest funktsionaalsetest kiududest ja uudse struktuuriga kangastest. Näiteks puuvillase aluspesu kandmine aktiivse trenni ajal vähendab funktsionaalsust ja mugavust.

Aluspesu ja spordipesu moodustavad ühtse terviku. Spordipesu pole enam kaugeltki vaid soe pesu, see on kasvanud aluspesust välimise kihini ja mõeldud kasutamiseks igasuguse liikumise ajal igasugustes tingimustes. Aluspesu on ise juba niivõrd funktsionaalne, et sellest võiks rääkida kui eraldi kihist.

Teine kiht – temperatuuri regulatsioon

Teise kihi peamine ülesanne on kaitsta külma eest ehk talletada sooja. Leidub nii naturaalsetest kui ka sünteetilistest materjalidest soojusisolatsioonikihte, mis mõlemad tagavad mugava ja muutuvale ilmastikule sobiva soojusisolatsiooni.

Kolmas kiht – kaitse

Kolmanda ehk välimise kihi peamine funktsioon on kaitsta näiteks tuule, vihma, rahe, lume ja päikese (nt kõrgmäestikes) eest. Selle tagab optimaalne kombinatsioon materjalidest, nende töötlemise tehnoloogiatest, õmblustest ja detailidest ilma, et oleks takistatud kehaosade liikumine, kuid oleks tagatud optimaalne hingavus ehk niiskuse väljapoole juhtimine.

Omaette süsteem

Kihiline riietus on kui süsteem. Kõik kihid toimivad koostöös ja iga järgnev kiht jätkab eelneva funktsioonide täitmist. Kõige olulisem neist on niiskuse juhtimine igast kihist välja nii, et see saaks lõpuks aurustuda pealmisel kihil. Lisaks saab valida kihte nii, et need täiendaksid teineteist, näiteks lisada iga järgneva kihiga soojusisolatsiooni või valida kõik kihid selle järgi, et need kuivaksid kiiresti.

Pikemalt kihilise riietumise teemal loe edasi ajakirjast Sport.