Ungaris toimuva Pekingi olümpia valikturniiri lõppedes saavad otsa ka kolm aastat Eesti meeste võrkpallikoondist juhtinud Avo Keele volitused peatreenerina. Võrkpalliliidu tegevjuhi Henn Vallimäe arvates oleks parim lahendus, kui koondise baasklubi Tallinna Selverit juhendav Avo Keel jätkaks rahvuskoondise peatreenerina ka tulevikus. “Siin ei ole eriti muud varianti. Usun, et Avo jätkab,”sõnas Vallimäe enne Eesti eilset kohtumist Ungariga.

Keel ise näeks peatreeneri toolil praegu konsultandi rollis olevat Boriss KoltsŽinit, ennast ja Andrei Ojametsa aga pigem abitreenerina. Lätis sündinud KoltsŽin on aga tihedalt seotud klubivõrkpalliga ja tunnistab, et Eesti koondise peatreeneri kohustusteks ei jätku tal lihtsalt aega.

“Põhiline töö tehakse nagunii klubides ära,”ei pea Keel seda ületamatuks probleemiks. “Töö selles suunas praegu ikkagi käib. Kuna KoltsŽinil on kehtiv leping klubiga, siis ei saagi ta praegu mitte midagi muud öelda.”

Vallimäe loodab samuti, et koostöö KoltsŽiniga jätkub. “Tema tulek on värskendanud nii treenereid kui ka mängijaid. Sul oleks nagu tark mees taskust võtta. Lisaks käib meie lepinguga kaasas ka tema meditsiiniinimene, nii et taastumise osas oleme Venemaa kõrgliiga klubidega samal tasemel.”

Ka mängijad leiavad, et praeguses olukorras oleks Keele jätkamine ainuvõimalik lahendus. “Vaevalt, et KoltsŽin tuleb. Avo on väga hästi hakkama saanud, kuigi suured võidud puuduvad,”arvas Argo Meresaar. “Kuid ka Soome peatreeneril võttis tulemuseni jõudmine paar aastat. Avo pole töö vilju veel lihtsalt kätte saanud.”

Sama meelt on ka Kristjan Õuekallas. “Avo Keel ja Andrei Ojamets on kaks Eesti parimat treenerit, kes moodustavad väga hea tandemi. Ega Eestist eriti kedagi teist võtta olegi.”

Keel ise pani enda kolmeaastasele treeneritööle rahuldava hinde. “Kripeldama jäi see, et mullu jäi Soome alistamata ja me ei jõudnud EM-finaalturniirile. MM-valikturniir läks aga hästi, saime kahest ringist edasi.”Mäletatavasti sattus Eesti kolmandas ringis surmagruppi, kus olid Venemaa, Poola ja Bulgaaria. MM-il jõudsid kõik riigid seitsme parema hulka.

Peatreenerina jätkamise suhtes andis Keel aga üksnes põiklevaid vastuseid. “Eks aeg näitab, mis edaspidi saab,”poetas ta.

Keeruliseks teeb olukorra see, et peale Keele ja Koltðini teisi kandidaate koondise juhendaja kohale polegi. Vaid koondise vanim mängumees, 30-aastane keskblokeerija Janis Sirelpuu lubas pärast kaotust Soomele naljaga pooleks oma kandidatuuri esitada. Ent nagu selgus, puudub tal isegi esimese kategooria treeneri kutsetunnistus. “Tal on suured plaanid: lubas kohe pooltele meestele suuska anda,”muigas Keel.

Võrkpallurid kaotasid ellujäämismängus Ungarile 0:3

••Pärast üleeilset 2:3 kaotust Soomele oli Eestil selg vastu seina: olümpia eelvalikturniiri alagrupist edasisaamiseks tuli Ungarit igal juhul võita.

•• Mäng algas kui õudusunenägu. Mitte kuidagi ei saadud kätte Peter Veresi servi ja kiirelt leiti end kaotusseisus 2:10. Peatreener Avo Keel tõi Kristjan Sikaste asemel platsile Argo Meresaare, kes alustaski kohe kahe järjestikuse blokiga, kuid geimi päästa ei õnnestunud — 19:25.

•• Teist geimi mängiti sitkelt ja Eerik Jago serviäss viis eestlased juhtima 21:18. „Oleme ajaloolise hetke lähedal — veel kunagi pole me Ungarilt geimi võtnud,“ hõõrus võrkpalliliidu tegevjuht Henn Vallimäe ootusärevalt käsi. Ent seejärel said madjarid napilt 200-pealise kodupubliku rõõmuks järjest viis punkti ja kui eile 30-aastaseks saanud sidemängija Veiko Lember eksis õhus vastaste väljakupoolel olnud palli puudutades, näitas tabloo ungalaste paremust 25:22. Võiduvõti jäi leidmata ka kolmandas geimis, mis kaotati 21:25.

•• Teises alagrupis sai Belgia üleeile 3:0 jagu Taanist, eile käis Taanist sama kindlalt üle Ungaris peetava valikturniiri favoriit Poola.