Palestiina rühmituse Must September kaheksa liiget võtsid Müncheni olümpiamängude ajal hotellis Iisraeli koondislased pantvangi ning tapsid 20 tunni jooksul 11 sportlast ja treenerit ning ühe Saksa politseiniku.

Nüüd otsustasid Ilana Romano ja Ankie Spitzer, kelle abikaasad hukkusid Müncheni tragöödias, USA ajalehes New York Times avalikkuse ette tuua seni saladuses hoitud dokumendid ja fotod.

Romano ja Spitzeri kinnitusel nägid nad jubedaid fotosid Müncheni terrorirünnakus hukkunud inimestest alles kakskümmend aastat pärast suurt tragöödiat ehk 1992. aastal. Need pildid olid nii jubedad, et New York Times loobus nende avaldamisest.

Romano abikaasa Yossef oli tõstja, kes üritas terroristidele rünnaku alguses vastu hakata ja keda tulistati. Romanol lõigati suguelundid maha, teda häbistati terroristide poolt ning ta suri teiste pantvangide nähes.

"Nad lõikasid tema suguelundi maha läbi aluspükste ja väärkohtlesid teda. Kujutate ette, kuidas teised seda kõike pidid kinniseotult pealt vaatama?" rääkis Ilana Romano.

Spitzeri abikaasa Andre oli olümpiamängudel Iisraeli vehklemiskoondise treenerina ja tapeti samuti terroristide käe läbi. Enne hukkamist pantvange peksti, ühel neist murti jalaluu.

“Terroristid väitsid kogu aeg, et nad ei tulnud kedagi tapma - nad tahtsid vaid oma sõpru Iisraeli vanglast päästa. Nad väitsid, et tapmine leidis aset vaid seetõttu, et neil ei õnnestunud põgeneda, kuid see pole tõsi. Nad tulid sinna, et inimestele viga teha. Nad tulid tapma," rääkis Spitzer.

Münchenis jäeti esimest korda olümpiamängude ajaloos võistlused pooleli ning olümpiastaadionil peeti 80 000 pealtvaataja ja 3000 sportlase osalusel mälestusteenistus.