„Kabel on Narvas ajalooliselt väga pikad traditsioonid,“ ütles Narva linnapea Eduard East. „Eesti Kabeliidu algatus tuua võistlused erinevatesse Eesti maakonnakeskustesse elavdab kohalikku spordielu ning innustab nii noori kui vanemaid inimesi alaga tegelema. Hea meel on tõdeda, et lisaks meie paremikule võtab turniirist esmakordselt osa ka külalismängija Venemaalt. Linnarahval on võimalik jälgida, kuidas mängivad tõelised meistrid ning loodetavasti innustab see ka meie noori mõttespordiga rohkem tegelema.“

„Oleme viimastel aastatel korraldanud Eesti meistrivõistlusi maakonnakeskustes – et kabet üle Eesti laiemalt populariseerida," rääkis Eesti Kabeliidu värske president Tarmo Tulva. „Eelmistel aastatel on võistlused toimunud Viljandis, Pärnus ning Haapsalus. Narvas toimuvad Eesti meistrivõistlused esmakordselt, kuid piirilinnal on Eesti kabeelus olnud väga oluline roll – siin on kaua elanud ja töötanud kahekordne kirikabe maailmameister Ardu Treinbuk (1935-2012) ning pärit Eesti paremikku kuuluv Gennadi Lavrentjev.

„Vähetähtis ei ole ka fakt, et Narva asub kahe suure kabekeskuse Tallinna ja Peterburi vahel,“ lisas Tarmo Tulva. „See võimaldas kutsuda Eesti meistrivõistlustele meie mängijatele konkurentsi pakkuma ka tugeva Venemaa kabetaja Andrei Napreenkovi. Nagu alati on linnarahvas ja kõik huvilised oodatud mängijatele kaasa elama.”

Korraga toimuvad nii Eesti meeste 67. meistrivõistlused kui ka Eesti naiste 59. meistrivõistlused 64-ruudulises kabes, kus osaleb ca. 25 võistlejat, kelle hulgas on suurmeistrid Arno Uutma ning Kaari Vainonen.

Eesti Kabeliit (www.kabeliit.ee) asutati 22. aprillil 1990. Rahvusvahelise Kabekonföderatsiooni (FMJD) liikmeks võeti Eesti Kabeliit vastu 19. oktoobril 1991. Eesti Kabeliit on Euroopa Kabekonföderatsiooni (EDC) asutajaliige 13. augustil 1998, mis asutati samuti Tallinnas ning on Eesti Olümpiakomitee liige. Eesti Kabeliidul on 15 liikmesklubi. Eestis harrastatakse mitut kabeliiki, kõige suurema kandepinnaga on vene kabe ja rahvusvaheline kabe (vastavalt 64-ruuduline ja 100-ruuduline kabe). Aktiivseid kabe harrastajaid on Eestis üle 1 000. Eestis on palju kõrgetasemelisi kabetajaid, teiste seas kolm rahvusvahelist suurmeistrit: Urmo Ilves, Arno Uutma ning Kaido Leesmann.